“Werkgroepen met experts moeten luchthavendossier deblokkeren”

Het conflict over de geluidsnormen rond de nationale luchthaven zal de komende drie weken door werkgroepen met experts worden ontmijnd. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput reageert tevreden: “De regeringen moeten het algemeen belang opnieuw boven het particuliere en politieke belang plaatsen. Dat kan alleen als we op basis van objectieve gegevens mét experts de knoop ontwarren.”

De discussie over de geluidsnormen en vliegwet stond deze week opnieuw onder hoogspanning. De Vlaamse regering riep een tweede belangenconflict in tegen de verstrengde normen in Brussel. De Brusselse regering wilde dit belangenconflict eerst naast zich neerleggen, maar besloot dan toch om nog geen boetes te innen bij luchtvaartmaatschappijen die de nieuwe normen overschrijden.

Tim Vandenput: “Iedereen staat met getrokken messen tegen over mekaar. Dat is wat we niét nodig hebben. Er staat gewoon te veel op het spel. Vooreerst de veiligheid van omwonenden. Vliegtuigen kunnen nog altijd niet verticaal opstijgen, ze moeten dus gebieden overvliegen. Maar dit moet wel veilig gebeuren. Daarnaast zijn ook de ecologische en gezondheidsbekommernissen terecht. Maar er is ook het gigantische economische belang van onze luchthaven, die goed is voor 60.000 jobs.”

Werkgroepen

Het liberale Kamerlid roept alle regeringen van het land dan ook op om hun particuliere en politieke belangen te overstijgen. Het algemeen belang moet opnieuw voorop staan. “De premier draagt dit algemeen belang uit. Hij steekt zijn nek uit en toont leiderschap.” Zo zijn de boetes al van de baan, en stelt hij nu voor om in werkgroepen tot een oplossing te komen.

“We moeten dit dossier opnieuw objectiveren. We hebben nood aan minder emoties, en meer feiten. In die werkgroepen over bijvoorbeeld de vliegroutes moeten dus ook experts zoals mensen van Belgocontrol betrokken worden”, meent Vandenput. “Met objectieve feiten in de hand en met de politieke wil om tot een oplossing te komen in het algemeen belang, kunnen we slagen.”

Geluidsnormen herfederaliseren

Het Kamerlid wijst er wel op dat de geluidsnormen een duurzame oplossing op lange termijn in de weg kunnen staan. “Op een zeer klein gebied rond onze luchthaven zijn twee verschillende geluidsnormen van kracht. Het herfederaliseren van deze bevoegdheid in het algemeen belang, mag geen taboe zijn. Zoniet kan het een of het ander gewest een oplossing voor het gehele luchthavendossier opnieuw op de helling plaatsen. Dat mogen we niet laten gebeuren.”