“Uitbreiding parking aan Station Groenendaal tegen 2020?”

Foto door Michel Van Mullem.

Elke werkdag zien we ‘s ochtends het zelfde fenomeen rond het station van Groenendaal: de te kleine parking staat snel vol waardoor pendelaars de parking voorbij rijden om zo via de Ring of Bosvoorde hun weg naar onze hoofdstad verder te zetten. “We doen er alles aan om het aantal parkeerplaatsen fors te verhogen. Dit is een prioriteit, tegen de zomer wil ik een definitieve oplossing met een timing van uitvoering” vertelt Burgemeester Tim Vandenput (Open Vld).

De parking telt nu net geen 100 plaatsen en is veel te klein. In het station van Groenendaal stappen per dag gemiddeld 479 mensen op. Het aantal treinreiziger is gestegen met één derde.
“Ik ben blij dat er een oplossing in de maak is om op termijn meer treinen te laten rijden op de lijn 161 door de 4 sporen aan te leggen tussen Bakenbos en Watermael. Die treinen zullen echter pas vol zitten als er veel passagiers zijn die hun wagens kunnen parkeren rond alle stations, ook in Groenendaal” beklemtoont Vandenput.

Partners rond de tafel

In dat kader is het gemeentebestuur van Hoeilaart al jaren actief bezig om alle actoren rond de tafel te brengen die nodig zijn om een parkingproject op poten te zetten. Vandenput licht toe: “Dat zijn zeer veel actoren: NMBS, ANB, AWV/MOW, TEC, De Lijn en ook de gemeente.”

Het uitblijven van een meerjaren investeringsplan bij de NMBS is één van de oorzaken van onduidelijkheid. Vandenput plaatste daarom het onderwerp op de agenda van de bevoegde commissie in de Kamer. “In deze samenwerking is de NMBS de slechte leerling van de klas. Al meer dan een jaar kan de maatschappij geen beslissing nemen die heel eenvoudig is, namelijk: gaat de NMBS mee investeren in zo’n parkings nabij station van Groenendaal of niet?”

Wachten op uitsluitsel

Op een vraag van Vandenput bevestigde Minister Bellot dat de NMBS het project voor de parking aan het station Groenendaal inderdaad heeft opgenomen in haar lijst van voorgestelde investeringen. Het project staat in haar versie ingepland voor 2019-2020. “De investeringscel moet hier nog uitsluitsel over geven, Gewesten kunnen de prioriteit nog wijzigen” aldus Vandenput.

Een grote parking van pakweg 300 plaatsen is niet alleen te gebruiken tijdens weekdagen, maar ook tijdens het weekend voor de toeristen en vele wandelaars die het Zoniënwoud willen bezoeken. “Ik reken er echt op dat het Vlaams Gewest de toeristische ‘Poort Groenendaal’ mee zal onderteunen met de uitvoering van deze parking. Pendelaars, toeristen maar vooral de Hoeilanders en de mensen uit de Druivenstreek zullen er beter van worden”

Ondertussen heeft de Burgemeester zelf het initiatief genomen om alle partijen rond de tafel te brengen op het gemeentehuis in Hoeilaart op vrijdag 24 februari. “De uitnodigingen daarvoor zijn onderweg. Ik hoop echt om daar een principieel akkoord te krijgen van alle partijen om die broodnodige parking aan te leggen tegen 2020” besluit Vandenput.