Vandenput: “Stroompanne mag luchthaven niet lamleggen”

Voor de derde maal op drie jaar tijd werd Brussels Airport getroffen door een stroompanne. Tim Vandenput: “Opnieuw werden duizenden reizigers getroffen. Er rijdt een wagentje op mars. Deze technische problemen moeten we toch ook kunnen voorkomen?” Hij vraagt betere communicatie met de reizigers en een continue stroomvoorziening in het belang van de veiligheid.

In mei 2015 werden 25.000 passagiers getroffen door een stroompanne, in 2016 gaf een hoogspanningscabine de geest, en vanmorgen viel opnieuw de stroom uit op de nationale luchthaven. “Brussels Airport ging opnieuw volledig plat. Vele duizenden reizigers konden niet vertrekken, een aantal vliegtuigen kon niet landen of opstijgen. De passagiers wisten niet wat ze moesten doen. Deze jaarlijkse stroompannes zijn niet goed voor het imago van onze luchthaven”, zei Tim Vandenput vanmiddag in de Kamer.

Het liberale Kamerlid verwees ook naar de veiligheidsrisico’s van dergelijke pannes. “Zo kan de beveiliging uitvallen, maar ook grote mensenmassa’s kunnen tot problemen leiden. Ook de communicatie naar de passagiers liep mank. Dit is 2017. Dat kan toch niet?”

Hij ondervroeg Mobiliteitsminister Bellot over de problematiek. “Het is alleszins duidelijk dat de communicatieplannen moeten verbeteren en dat de continuïteit van de stroomvoorzieningen moet gegarandeerd worden. Alleen zo kunnen we de veiligheid op de luchthaven verbeteren en de passagiers een zo goed mogelijk dienstverlening bieden. We vliegen al 50 jaar in de ruimte en er rijdt een wagentje rond op Mars. Dan moeten we ook deze technische problemen kunnen oplossen.”