“Minister Maggie De Block in Hoeilaart om de Pink Ribbon Show van de lokale handelaars te steunen”

Donderdag kwam er veel en schoon volk afgezakt naar het Felix Sohie centrum in Hoeilaart voor de tweede editie van de Pink Ribbon Fashion & Deco show. Open Vld Vrouwen Druivenstreek en Jong Vld Hoeilaart sloegen de handen in elkaar om samen met Hoeilaartse handelaars een mooi spektakel aan te bieden aan het talrijk opgekomen publiek en om de strijd tegen borstkanker in de kijker te zetten en te ondersteunen. Naast AD Delhaize en Hola die voor de hapjes en de drank zorgden, namen de modewinkels Nele.Due en Ninabelly, de bloemist Morrighan, Juwelen Dekock, Optiek Dutrannoit, kook- deco en modeaccessoireswinkel Loft53 en oldtimer garage Paul Soret deel aan het evenement.

foto-anne-coppens-2Voor de gelegenheid werd in de ruime serre van het gemeenschapscentrum een blauwe loper uitgerold en stonden 4 prachtige oldtimers van Paul Soret de bezoekers op te wachten. Bij het binnenkomen kregen ze een glaasje cava aangeboden door de AD Delhaize van Hoeilaart. Alle deelnemende handelaars hadden in de serre kraampjes opgesteld waar ze tapas, bloemen, kaarsen, juwelen, sjaaltjes en degelijke verkochten ten voordele van Pink Ribbon.

_adr7589-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

Om 19.30u zakte iedereen af naar de theaterzaal waar Eva De Bleeker, schepen in Hoeilaart en tevens nationale voorzitter van Open Vld Vrouwen de gasten verwelkomde. Ze bedankte de deelnemende handelaars en de vele vrijwilligers van alle Open Vld afdelingen van de Druivenstreek (Huldenberg, Tervuren, Overijse en natuurlijk ok Hoeilaart) voor hun engagement voor Pink Ribbon. Over borstkanker zei ze: “Iedereen kent wel iemand die getroffen is door deze verschrikkelijke ziekte, een moeder, grootmoeder, zus, vriendin, moeder van een vriendin… we weten allemaal hoe ingrijpend deze ziekte is in het leven van een vrouw en haar omgeving. Oktober is de maand waarin extra aandacht geschonken wordt aan borstkanker. BV’s roepen mee op om aan zelfonderzoek te doen. Laten we dat ook echt allemaal doen, op een vaste dag in de maand en als we iets voelen, laten we dan onmiddellijk naar de dokter stappen. In een vroeg stadium is de ziekte immers beter behandelbaar.”

Strijd tegen borstkanker
Daarna gaf ze het woord aan Minister De Block: “De minister voor volksgezondheid en sociale zaken zit in volle begrotingsonderhandelingen, maar ze heeft ons beloofd dat ze zeker zou komen, net omdat ze de strijd tegen borstkanker zo belangrijk vindt”, besloot De Bleeker.

_adr7671
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

De minister vertelde dat ze bijzonder blij was met de uitnodiging van Jong VLD en Open Vld Vrouwen Druivenstreek omdat Pink Ribbon een goed doel is dat haar nauw aan het hart ligt.

Preventieve screening, geen overbodige luxe
“Jaarlijks krijgen meer dan tienduizend vrouwen en zo’n honderd mannen te horen dat ze borstkanker hebben.Dit is heel veel en daarom is het in de eerste plaats van het grootste belang dat de ziekte snel opgespoord wordt.” Ze benadrukte dat de tweejaarlijkse preventieve screening voor dames vanaf 50 jaar oud, geen overbodige luxe is.

Begin oktober gaf de minister samen met de Think Pink organisatie het start voor oktober als borstkankermaand. “Maar een maand is niet genoeg.We moeten ons elke dag, elke week, een heel jaar door bewust zijn van de gevolgen van borstkanker. Als minister van Volksgezondheid wil ik doen wat ik kan, om deze patiënten te helpen. In ons land hebben we goede oncologische programma’s voor de behandeling van borstkanker. Vrouwen kunnen er niet alleen voor hun medische behandeling terecht, maar worden er ook ondersteund door de borstverpleegkundige, de onco-coaches en de onco-psychologe zodat er zowel aandacht voor de ziekte als het welzijn van de patiënt, kortom de levenskwaliteit.

Een belangrijk nieuw element dat we sinds kort kunnen toevoegen aan de borstkankerzorg is een betere terugbetaling van een borstreconstructie met eigen weefsel.

In ons land ondergaan jaarlijks zowat 1.500 vrouwen een borstreconstructie met eigen weefsel, een zogenoemde “warme borst”. Zoals u zich herinnert, werden vrouwen die na borstkanker een borstreconstructie wenste met eigen weefsel vaak geconfronteerd met ereloon supplementen die opliepen tot 5000 euro. We hebben een overeenkomst gesloten met het RIZIV om de terugbetaling te verhogen. en het zal bovendien ook verboden zijn om esthetische of ereloonsuppelementen aan te rekenen in het kader van deze behandeling.”

De minister ging ook even in op de enorme impact die borstkanker en de behandeling ervan hebben op de patiënten en op hun familie en over de kleinere, minder zichtbare dingen die borstkanker zo groot en moeilijk kunnen maken.

“Je voelt je zo ellendig moe. Je wil wel boodschappen doen, maar het is te zwaar. Haaruitval en jeukende hoofdhuid. De huid van handen en voeten die uitdroogt waardoor je handschoenen moet gaan dragen om de afwas te doen goede crèmes gewoon noodzaak en geen luxe meer zijn. Je silhouet wijzigt, je hebt andere kleding nodig.Je verdraagt geen wol of synthetische stoffen meer. Het lijken kleine zaken maar ze kunnen zwaar doorwegen. Daarom is het belangrijk dat borstkankerpatiënten tijd nemen en krijgen voor zichzelf. Daarom is het belangrijk dat familie en vrienden aandacht hebben voor die kleine en soms grote zaken die het leven zoveel aangenamer kunnen maken.”
Tot slot bedankte Maggie De Block de organisatoren en de deelnemende handelaars van de Pink Ribbon show voor hun inspanningen en enthousiasme om dit evenement tot een succes te maken.

_adr7594-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

Het publiek was erg onder de indruk van woorden van de minister en het was dan ook onder luid applaus dat ze een mooie “roze” ruiker bloemen, aangeboden door Morrighan, in ontvangst nam. Daarna ging alle aandacht naar de catwalk die tevens door Anne van Morrighan prachtig gedecoreerd was met takken, boomstronken en natuurlijk bloemen.

_ts9953
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

De eerste modellen die opkwamen showden de herfst-en wintercollecties van de gekende Hoeilaartse dameswinkel Nele.Due. De stijlvolle collectie omvat een hele reeks jurken, meestal net boven de knie en mooi getailleerd, wijdvallende truitjes, heerlijk lange sjaals, losse jassen en parka’s en nauw aansluitende broekpakken en rokjes. Het kleurenpallet voor deze winter gaat van vele tinten grijs en winterpastels over fellere kleuren zoals oranje naar de warme donkere kleuren diepblauw, kaki en bruin. Voor elke smaak, type vrouw en leeftijd zitten echt prachtige ensembles in de collectie die Magda en Liesbet van Nele.Due presenteerden.

_xts0084
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

Loft 53, dé kook, decoratie- en accesoireswinkel van Hoeilaart zorgde voor een verrassing van formaat door haar producten door mannelijke modellen te laten showen, wat wel gesmaakt werd door het overwegend vrouwelijk publiek. Met stoere tred marcheerden de vier Adonissen over het podium met keramieke schalen, vuurvaste schotels en koekenpannen. Voor hun laatste passage met “Fatboy” lampjes trokken de binken zelf hun hemd uit wat zowaar het luidste applaus van de avond opleverde.

_xts0221
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

Iets ingetogener, maar des te mooier, was de collectie zwangerschapskledij voor de lente 2017 die voorgesteld werd door Ninnabelly, een startende onderneming uit Huldenberg. De zelf ontworpen collectie van Greta Veeckmans stelt aanpasbare jurkjes, topjes, broeken, jumpsuits en rokjes voor in mooie stoffen die ook na de zwangerschap doorgedragen kunnen worden. Naast gewaagde, maar zeer geslaagde, kleurencombinaties met rood en roos, zitten er ook turquoise en marineblauwe prints en zeer zachte pasteltinten tussen de kledingsstukken… voor iedere (zwangere) vrouw wat wils. De tijd van de “positiekledij” ligt duidelijk ver achter ons… zwanger zijn en mooie, hippe kledij gaan bij Ninabelly hand in hand.

_adr7586-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

Voor de accessoires zorgden Optiek Dutrannoit. Bij zowat elk ensemble en vrouw vinden Michel en Jimmy blindelings het passende montuur. Voor de juwelen zorgde Tinneke van Juwelen de Kock. Voor de gelegenheid had ze ook speciale “ribbon”- juweeltjes ontworpen die het hele jaar door stijlvol kunnen gedragen worden en die ze verkocht ten voordele van de Pink Ribbon actie.

_adr7584-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron

Na afloop van de show bedankte de voorzitter van Jong Vld Hoeilaart, Virginie Bolly, de deelnemers en het publiek voor hun komst. De kraampjes in de serres hadden weerom veel succes alsook de heerlijke tapas die ter plaatse werden bereid door Ellen van Hola. Vriendinnen deelden een flesje cava onder elkaar; het “sisterhood” gehalte van deze avond was immers enorm hoog: alle vrouwen delen het risico om ooit in hun leven van dichtbij of van zeer dichtbij met borstkanker te maken te hebben…

“Donderdagavond waren we solidair met elkaar en met alle vrouwen en beseften we dat we iedere dag moeten koesteren en genieten van het leven. Genoten hebben we die avond alvast, van de show, van de aangrijpende speech van Maggie De Block, van al het lekkers en moois, van het enthousiasme van de vele vrijwilligers en bovenal van de warme sfeer onder alle aanwezigen. Tot de volgende editie!”

_xts0326
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7592-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7602-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7606-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7616-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7609-copy
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7620
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron
_adr7626
Fashion and Deco show door het oog van fotograaf A. Piron