Lezen over omwentelingen naar moderne tijden

De jaarlijkse boekenbeurs is van start. Ze zijn daar ondertussen aan de 78ste editie toe. De Boekenbeurs is traditioneel de plaats waar schrijvers, uitgevers en lezers mekaar ontmoeten. Naar aanleiding hiervan had journalist Michel Van Mullem enkele vragen over m’n laatst gelezen boek en welk werk ik als het boek der boeken beschouw.

Welk boek las je het laatst?
Het boek “De Zwenking” van auteur Stephen Greenblatt.

Waarover gaat het?
Rond 1400 werd het enige overgebleven exemplaar van het Romeinse gedicht “De natuur van de dingen” van Lucretius herontdekt. Een prachtig episch gedicht, meer dan tweeduizend jaar geleden geschreven, dat observaties en ideeën bevat die uiterst subversief waren en hun tijd ver vooruit: dat er geen reden is aan te nemen dat het universum met de hulp van een god functioneert; dat het universum bestaat uit een oneindige hoeveelheid atomen die willekeurig rondwentelen in de ruimte, in een eindeloos proces van creatie en destructie; dat de mens geen centrale plaats inneemt, maar onderdeel vormt van alle dierlijk leven op aarde. Het gedicht bevat de kern van het moderne denken over de wereld. En de herontdekking van dit manuscript uit de oudheid werd de motor achter de renaissance.

Waarom las je het?
Wij hebben de perceptie dat er in de Middeleeuwen vrij weinig is gebeurd op vlak van evolutie van onze maatschappij. Ik vroeg me af of dat waar was, alsook hoe de heropleving van de samenleving hier in het Westen zo “plotseling” is kunnen gebeuren in de 16e en 17e eeuw. Een mogelijk antwoord vond ik in dit boek…. Of hoe een verlangen naar wijsheid en structuur kan leiden tot een hele omwenteling of “zwenking” naar de moderne tijden. Soms hangt de toekomst af van heel kleine dingen….

Welk is voor jou hét boek der boeken?
Geen boek maar een tijdschrift: EOS. Dat is een maandelijks wetenschappelijk tijdschrift waarin zoveel onderwerpen aan bod komen die te maken hebben met onze maatschappij, het leven, de wetenschap, wiskunde, ruimtevaart. Een ingenieur blijft een ingenieur hé 😉

Waarom die keuze, waarom moeten we het allemaal eens lezen?
Ik denk niet dat iedereen EOS wil lezen, net zoals niet iedereen Tolstoi of Dan Brown wil lezen. Als iedereen leest waar zij of hij zin in heeft, dan is dat al heel goed vind ik.