Antoinette ontdekt de Kamer: “Maggie De Block gaf me een hand!”

De eerste week van het academiejaar kreeg ik de opdracht om een ééndagstage te volgen bij een parlementslid naar keuze. Open Vld bood me de kans om op pad te trekken met Tim Vandenput (kamerlid van Open VLD en burgemeester van Hoeilaart) en Roby Guns (zijn medewerker in de Kamer en gemeenteraadslid van Hoeilaart). Op dinsdag 14 oktober was het al zover: de belangrijkste dag van het parlementaire jaar, en ik mocht die meemaken!

Roby Guns ontving me en gaf me meteen een enthousiaste rondleiding door Kamer en Senaat. Ik maakte kennis met een doolhof van gangen en trappen, een prachtig gebouw dat me tot dan toe alleen bekend was van op televisie. Ik liep over van enthousiasme.

Vervolgens stond de fractievergadering op het programma. Hier mocht ik niet aanwezig zijn, maar de heer Vandenput stelde me toch voor aanvang aan iedereen voor. De fractieleden waren stuk voor stuk vriendelijk en enthousiast me te mogen ontvangen.

Terwijl Tim Vandenput aan het vergaderen was, verdiepten Roby en ik ons in het parlementaire werk. We stelden ons de vraag of er vragen waren in het regeerakkoord, zaken die beter konden, vragen die gesteld konden worden tijdens het debat. Het opzoekwerk begon. Dit was echt heel erg interessant. Ik leerde meer over het beleid van de partij.

(Nog voor de plenaire zitting, kreeg ik een royale lunch in de cafetaria, die me deed denken onze Leuvense Alma maar dan toch net iets lekkerder.)

Het toppunt van de dag was eindelijk aangebroken: de plenaire zitting ging van start. En wat een belevenis! Het was niet zoals ik me had ingebeeld. Het ging er veel rumoeriger aan toe. Het was alsof de Kamerleden de voorzitter (S. Braecke) aan het testen waren.
Heel boeiend was het om de eedaflegging persoonlijk te kunnen meemaken. Met het hand in de lucht zag ik de nieuwe leden trouw zweren aan de grondwet. Daarna was het de beurt aan Charles Michel. De Premier verraste me met zijn interessante speech over de nieuwe aanpak van de regering in het regeerakkoord.
Hierna ontstond er wat chaos in de Kamer. De oppositie, met Onckelinckx op kop, liet stevig van zich horen. Maar ook Groen liet van zich horen met een motie die erg veel commotie deed ontstaan. Het is zoals men vroeger al zei: Groen is (en blijft) een zweeppartij.

Na de plenaire vergadering gingen we vervolgens naar Hoeilaart waar men een noodoefening aan het voorbereiden was. Burgemeester Vandenput leidde me rond. Ik vond deze noodoefening een goed initiatief van de gemeente Hoeilaart. Ze gaven de hulpdiensten de kans om hun efficiëntie laten zien. De veiligheid in het dorp werd hiermee in de kijker gezet.

De hele dag was een spetterende ervaring die ik niet snel zal vergeten. Ik kreeg als jonge studente een unieke ervaring. Bij thuiskomst vertelde ik alles aan mijn ouders (“zelfs Maggie De Block gaf me een hand”).

Antoinette
Studente Rechten, 3de Bachelor (KUL).