Stop de uitdeinende Brusselse olievlek van terreur van jeugdbendes

Afgelopen weekend werden de stranden van Blankenberge en Knokke op stelten gezet door groepen jongeren. Naast de onderlinge gevechten werden politieagenten zwaar aangevallen. “Dit kan absoluut niet. Na het geweld in Anderlecht, zien we opnieuw dezelfde feiten van dezelfde jeugdbendes tegen de politie en medeburgers. Niet alleen op het strand, maar ook steeds vaker in recreatiedomeinen in de rest van België. Dit gaat steeds gepaard met asociaal gedrag en overtreden van de coronaregels. Het wordt tijd dat we die uitdeinende Brusselse olievlek van terreur van jeugdbendes een halt toeroepen en aanpakken bij de bron”, vindt Vandenput.

Zwarte lijst van amokmakers

De politievakbond VSOA deed een oproep aan de politiek om “de jongeren” die dergelijke feiten plegen eindelijk te benoemen en nultolerantie in te voeren voor geweld tegen politie en hulpverleners. “Ik sta daar volledig achter. De politie weet goed genoeg waar de problemen ontstaan. De twintig opgepakte daders in Blankenberge maken allemaal deel uit van gekende jeugdbendes en zijn vaste klanten bij het gerecht. Toch blijven ze zich gewelddadig gedragen tegen onze politiemensen. Het is duidelijk dat ze zich ongenaakbaar voelen. Dit moet stoppen. De politie moet hierin de steun krijgen van de politiek om in de probleemwijken en -buurten dit gedrag kordaat aan te pakken”, aldus Tim Vandenput.

Recreatiegebieden

Bovendien kan het voor Vandenput niet dat deze bendes hun gewelddadig gedrag meer en meer in de rest van België gaan verspreiden: “Politie en gerecht kennen de recidivisten. Er moet een lijst opgemaakt worden van amokmakers zodat de verschillende politiezones en lokale besturen hen gericht de toegang kunnen ontzeggen tot recreatiegebieden. De Nederlandse bendes die in Knokke amok maakten kunnen we daar gerust bij op zetten. Zo vermijden we dat dagjestoeristen die zich wel aan de regels houden het slachtoffer worden van brede toegangsverboden zoals dit weekend het geval was in enkele kustgemeenten. In Vlaams-Brabant werd dit door de Provincie reeds toegepast in haar provinciedomeinen.”

Toepassen van snelrecht

Uit recente cijfers blijkt dat een derde van de pv’s voor geweld tegen de politie wordt geseponeerd en slechts de helft effectief wordt vervolgd. Tim Vandenput vindt dat er van seponering bij deze vorm van geweld geen sprake kan zijn en dat er snelrecht moet toegepast worden. “Het toepassen van snelrecht kan bij geweldplegingen tegen ordehandhavers voor een snelle en strenge bestraffing zorgen en zal de rechtszaak binnen de veertien dagen plaatsvinden. Het staat ingeschreven in de wet maar het wordt nooit toegepast. Dat moet nu veranderen! En voor mijn part kunnen ze gelijk al beginnen opkuisen wat ze de dag ervoor kapot hebben gemaakt. Voor de ogen van hun vrienden en familie!”

Raken in hun portefeuille

Mensen die de politie aanvallen zijn niet solidair met onze maatschappij vindt Vandenput: “Zij vallen onze ordehandhavers aan, één van de hoekstenen van onze vrije en veilige samenleving. We moeten die mensen raken in hun eer en in hun portefeuille. Het intrekken van kindergeld of werkloosheidsuitkering geniet mijn voorkeur maar is grondwettelijk blijkbaar niet mogelijk. Toch wil ik onderzoeken hoe we op een andere manier hen kunnen raken in hun portefeuille. Ik denk dan op het onmiddellijk vergoeden van de schade die ze hebben ” besluit Kamerlid Vandenput.