Vandenput vraagt gelijk speelveld voor alle ondernemers bij heropstart economie

Nu we het coronavirus stilaan onder controle hebben, komt er ruimte om onze economie op een veilige manier stap voor stap op te starten. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput dringt aan op een gelijk speelveld voor onze ondernemers: “Zolang winkelzaken en ondernemingen de veiligheidsregels kunnen respecteren, moeten we ze gelijk behandelen op vlak van de herstart.”

We hebben met zijn allen de afgelopen weken straffe inspanningen geleverd en we zijn massaal in ons kot gebleven. “Dat werpt gelukkig vruchten af. Het virus lijkt stilaan onder controle. Dat wil ook zeggen dat we mogen nadenken over een versoepeling van bepaalde maatregelen. Zodat we weer wat meer vrijheid kunnen genieten, bijvoorbeeld om te werken en te winkelen”, zegt Tim Vandenput. Deze week buigt de Nationale Veiligheidsraad zich over de exitstrategie. “Stap voor stap en voorzichtig, zodat we een tweede piek en overbelasting van de ziekenhuizen vermijden.”

Voor Open Vld moet de prioriteit liggen bij de economie: “Vele bedrijven en zelfstandigen hebben hun zaak moeten sluiten. Als gevolg zijn er vele mensen tijdelijk werkloos. Er zijn steunmaatregelen genomen, maar nu hebben ze perspectief nodig om weer zaken te kunnen doen. Dat is de beste garantie om de jobs van de werknemers te redden. En we hebben de economie ook nodig om ons zorgsysteem draaiende houden”, aldus het liberale Kamerlid.

Tot op vandaag waren enkel essentiële winkels open zoals voedingswinkels. Recent werd dit verruimd naar tuincentra en doe-het-zelfzaken. “Maar daardoor loert oneerlijke concurrentie om de hoek. Aan de kassa van het grootwarenhuis staan bloemen te koop, maar de zelfstandige bloemenwinkel even verderop moet dicht blijven. We moeten goed waken over een gelijk speelveld. De voorzichtige economische herstart moet gelijk en eerlijk verlopen”, benadrukt Vandenput.

Kleine zelfstandigen en vele ondernemers zijn voorbereid en klaar om op een veilige manier hun activiteiten weer op te starten. “Bandencentrales en garages werken het hele jaar door op afspraak. Fietsen- en decoratiewinkels hebben nooit veel volk tegelijk over de vloer. Enzovoort. De meeste handelszaken kunnen perfect de regels rond social distancing en hygiëne organiseren en controleren.”

Vandenput vraagt dus aan de Nationale Veiligheidsraad om hier maximaal rekening mee te houden in hun exit-strategie. “We hebben nood aan een duidelijk kader en richtlijnen voor een veilige heropening. Onze ondernemers kunnen zich daar dan op voorbereiden. Het is dus geen goed idee om openingen toe te laten afhankelijk van de sector. De veiligheid moet het criterium zijn. Dan is er een gelijk speelveld en krijgen alle ondernemers perspectief, ongeacht hun grootte.”