“Amokmakers in Anderlecht moeten streng bestraft worden”

Naar aanleiding van de dood van een minderjarige tijdens een politieachtervolging, braken er zware rellen uit in Anderlecht tijdens het paasweekend. Dat was althans het motief van de relschoppers om op straat te komen en amok te maken. Politiecombi’s en geparkeerde auto’s werden vernield, agenten werden aangevallen met kasseistenen, molotovcocktails werden gegooid… De beelden die we allemaal zagen spreken voor zich. Een signaal van solidariteit en sereniteit, dat ons al weken gevraagd wordt door de experts, kunnen we dit allerminst noemen. De minister verklaarde het al eerder: deze houding heeft niets te maken met rouw of verdriet.

De balorige minderheid verpest het opnieuw voor de meerderheid van de mensen die zich perfect aan de maatregelen houden. Het samenscholingsverbod werd niet nageleefd en er werd opgeroepen en uiteindelijk overgegaan tot geweld tegen politiediensten. Mijnheer de minister, ik ben gedegouteerd door wat ik gezien heb tijdens het paasweekend. Als ik dan nog eens bepaalde Brusselse politici hoor zeggen dat onze politiediensten in eigen boezem moeten kijken, word ik kwaad. De schuld van dit incident bij de politiediensten leggen getuigt van een enorme wereldvreemdheid. Ik vind dat we, zeker in tijden van crisis, hard moeten optreden om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden. We vragen deze dagen enorm veel inspanningen van alle mensen in dit land. We vragen aan hen om binnen te blijven en indien zij zich niet aan de regels houden, worden zij beboet en het gaat niet over kleine bedragen. Wij kunnen dus niet tolereren dat mensen die zo tekeergaan en alle regels aan hun laars lappen niet zwaar gestraft worden.

Minister van Binnenlandse Zaken De Crem veroordeelde de rellen in Anderlecht evenzeer. 146 personen werden in eerst instantie bestuurlijk aangehouden, verschillende PV’s werden uitgeschreven alsook PV’s op basis van het niet respecteren van de COVID-19 maatregelen.

Ik hoop samen met de Minister dat de relschoppers streng bestraft worden. Onze vrijheid stopt waar we de vrijheid van anderen inperken. Het is dan ook noodzakelijk om geweld tegen politie, brandweer en ambulanciers streng te veroordelen. Ik zal dan ook werken aan een voorstel waarin dit geweld zwaardere gerechtelijke  gevolgen zal hebben.

Tim Vandenput