Door buitensporig politiegeweld onbestraft te laten, besmeur je het imago van het hele politiekorps

De choquerende beelden van de dood van Jozef Chovanec in een politiecel roepen veel vragen op. Kamerlid Tim Vandenput ondervroeg de ministers De Crem en Geens hierover in het parlement. Vandenput: “Wij pleiten voor zero tolerance voor geweld tegen politie, maar dat moet ook het geval zijn bij buitensporig geweld dóór politie. Door dit gedrag van enkelingen onbestraft te laten, besmeur je onterecht het imago van het hele politiekorps.” 

Naar aanleiding van de omstreden interventie waarbij Jozef Chovanec het leven liet, werd vandaag een debat gehouden in het parlement. Voor kamerlid Tim Vandenput is het duidelijk: “We hebben het de laatste maanden al enkele keren gehad over geweld tegen politie. Daar pleiten wij steevast voor zero tolerance: een snelle berechting en stevige straffen. Bij buitensporig geweld door politie moet net hetzelfde gebeuren. De feiten moeten onmiddellijk vastgesteld en gemeld worden. Er moet een onderzoek volgen en snelrecht toegepast. Het kan niet dat dergelijk buitensporig geweld en ook een Hitlergroet onbestraft blijft. Het gedrag van deze beperkte groep bezorgt alle politiemensen van Oostende tot Aarlen onterecht een slecht imago.”

Vandenput wil weten waar het fout liep: “Hoe komt het dat deze informatie niet naar boven gekomen zijn? Er zijn genoeg signalen geweest. Toenmalig minister Jambon had als minister gemakkelijk een intern onderzoek kunnen laten starten. Dat is niet gebeurd. Hij heeft nagelaten om het hele politiekorps in bescherming te nemen tegen wat een aantal agenten daar in Charleroi heeft gedaan. Dat is een grove fout.” Vandenput vraagt daarom dat minister-president Jambon in de Kamer tekst en uitleg komt geven over de stappen die hij als toenmalig minister van Binnenlandse Zaken heeft ondernemen in dit dossier.