Crapuleus gedrag en geweld tegen politie moeten we blijven veroordelen

Vanmiddag ondervroeg ik de Minister over de rellen in Luik van afgelopen weekend. Ik zet hieronder de feiten even op een rijtje:

Zaterdagnamiddag sloeg de sfeer in Luik op nog geen halfuur tijd helemaal om. Een handvol jongeren die projectielen naar de ordediensten gooiden, werden al snel 200 à 300 relschoppers die de binnenstad urenlang vernielden. Verschillende winkels en handelszaken werden kort en klein geslagen & 36 politieagenten werden slachtoffer. Daarvan werden 9 politieagenten zwaargewond afgevoerd naar het ziekenhuis en gelukkig werd de laatste agent gisteren ontslagen uit het ziekenhuis. 16 politieagenten zijn momenteel arbeidsongeschikt.

De lokale politie van Luik vroeg bijkomende versterking van de federale politie. De federale politie kon de lokale politie bijstaan met 2 politieteams van 20 agenten en een extra sproeiwagen om de relschoppers uit elkaar te drijven en op afstand te houden. De politie bleef meer dan 4u lang op volle sterkte de situatie monitoren tot de rust eindelijk was teruggekeerd. De Minister veroordeelde de feiten ten stelligste en werkt aan verschillende initiatieven om dit klimaat tegen de politie te stoppen. Ze zal morgen de lokale politie van Luik bezoeken en de nodige stappen zetten om zich burgerlijke partij te stellen voor de federale politie.

Het gerechtelijk onderzoek loopt momenteel. Tot nu toe werden er 10 arrestaties uitgevoerd waarvan 4 minderjarigen en 6 meerderjarigen. 2 aanhoudingen werden verlengd en 1 minderjarige zit momenteel in een gesloten instelling. Ook werden er tot nu toe 24 PV’s opgesteld. Het onderzoek loopt verder en alle beeldmateriaal wordt momenteel geanalyseerd.

Ik ben blij dat de Minister dit crapuleus gedrag veroordeelt. We zitten momenteel met een cultuur waar élke handeling van een politieagent onder een vergrootglas gehouden wordt. Elke interventie door de politie wordt aangegrepen om op straat te komen en geweld te plegen, zowel tegen de politie als het kort en klein slaan van handels- en horecazaken. Dit. Moet. Stoppen. Een politieagent moet de orde handhaven en daar horen nu eenmaal interventies bij. Zij moet haar werk op een correcte manier kunnen blijven uitoefenen en verdienen daarvoor àlle steun.