
Makkelijker met fiets en rolstoel op de trein!
Wie zijn of haar fiets wil meenemen op de trein heeft het vast wel eens meegemaakt: je staat te wachten op het perron nadat je net je fiets de trap op hebt geduwd, de trein komt eraan, de race begint. Waar is de treinbegeleider? Waar zijn de voorziene plaatsen voor fietsers? Is er wel plaats? “Reizen met de fiets op de trein is niet altijd ontspannend, soms is het gewoon pure stress”, stellen Kamerleden Marianne Verhaert en Tim Vandenput (Open Vld). Vandaag werd hun resolutie goedgekeurd in de commissie Mobiliteit. De resolutie dringt erop aan dat er werk gemaakt wordt van een vlottere toegankelijkheid voor fietsen op de trein. “Dat zal een belangrijke schakel zijn in de multimodaliteit van morgen”, stellen de liberale Kamerleden.
Het voorstel van resolutie van Kamerleden Verhaert en Vandenput heeft als duidelijke doelstelling om het meenemen van de fiets op de trein te vergemakkelijken. “Wij willen dat ingezet wordt op voldoende plaatsen voor fietsen én dat deze plaatsen duidelijk herkenbaar worden aangegeven. Ook goede informatie en communicatie over de fietsplaatsen op de trein is een must”, stellen de liberale Kamerleden. Verder geven zij ook aan dat een reservatiesysteem een goede piste zou zijn. “Dan ben je zeker van je fietsplaatsje op de trein”, stelt Marianne Verhaert (Open Vld), de mobiliteitsexperte bij de liberalen.
De oplossingen voor de problemen die zich vandaag stellen voor reizigers met een beperkte mobiliteit en reizigers die een fiets willen meenemen op de trein zijn namelijk gelijkaardig. “Goede reizigersinformatie, toegankelijke stations en perrons en multifunctionele rijtuigen op elke verbinding. Door deze beide resoluties samen goed te keuren willen we een duidelijk signaal geven dat bij de opmaak van de nieuwe beheersovereenkomsten van de NMBS en Infrabel voldoende rekening gehouden moet worden met reizigers die een fiets willen meenemen op de trein én uiteraard reizigers met een beperkte mobiliteit. Dat is essentieel voor een goede mobiliteitsmix in de toekomst: op die manier maken we openbaar vervoer aantrekkelijker voor meer mensen”, besluiten Verhaert en Vandenput.

