Preclearance-akkoord zal de luchthaven van Zaventem aantrekkelijker maken!

In de commissie Buitenlandse Zaken werd het preclearance-akkoord tussen de Verenigde Staten van Amerika en België goedgekeurd. Concreet betekent dit dat vliegtuigpassagiers van een preclearance-vlucht, met bestemming Verenigde Staten, al in de luchthaven van vertrek de controle van Amerikaanse douanediensten doorlopen. ‘Een goede zaak, vindt Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput, ‘want voor passagiers betekent dit een grote tijdswinst en het versterkt de connectiviteit en de internationale positie van onze nationale luchthaven.”

 

Win-winsituatie voor passagiers en luchthaven


Het preclearance-akkoord heeft tal van voordelen. Voor de passagier betekent dat tijdswinst bij aankomst, omdat er geen controle meer is op de luchthaven van bestemming. Maar elke reiziger houdt de touwtjes in handen, aangezien er uitdrukkelijk toestemming moet gegeven worden en de passagier zich te allen tijde kan terugtrekken uit de procedure. Voor Brussels Airport en de Belgische luchtvaartmaatschappijen, waaronder Brussels Airlines, biedt het een concurrentievoordeel in de markt van het trans-Atlantisch vliegverkeer. Het versterkt de connectiviteit en de internationale positie van onze hoofdstad.


‘Na de zware tegenslagen die de volledige luchtvaartsector, omwille van de COVID-pandemie, heeft doorgemaakt, is dit eindelijk nog eens goed nieuws. Zowel de reiziger als de luchthaven en luchtvaartmaatschappijen hebben hier voordeel bij. Dit is dus een duidelijke win-winsituatie voor alle partijen”, stelt Vandenput.


Europese hoofdstad heeft nood aan een Airport City, geen City Airport


Op 28 september 2020 werden de twee bilaterale overeenkomsten, tussen België en de VS, ondertekend die preclearence op de luchthaven Brussel-Nationaal mogelijk zou maken. Dat dit wetsontwerp nu pas ter stemming komt in de commissie Buitenlandse Betrekking betreurt Vandenput: “Het is een dossier waar voormalig minister van Financiën, Alexander De Croo, bijzonder veel tijd en energie heeft in geïnvesteerd om Brussels Airport een concurrentievoordeel te geven. Door de val van de Zweedse-regering, heeft het dossier een hoop vertraging opgelopen en ben ik vandaag tevreden dat het eindelijk in het Parlement behandeld wordt. Het akkoord komt geen dag te vroeg en is essentieel om de luchthaven van Zaventem aantrekkelijk te houden. Als Europese hoofdstad moet Brussel een Airport City zijn en niet een City Airport, zoals sommige partijen willen. Dit akkoord kan de luchthaven doen blijven groeien. Wij hopen dan ook dat de ratificatie spoedig zal plaatsvinden zodanig dat het systeem snel operationeel zal zijn”, Besluit Tim Vandenput.