Hulpdiensten testen het rampenplan met ‘chemisch lek’

Foto door Hannelore Smitz – Het Nieuwsblad. Tim Vandenput kondigt het gemeentelijk rampenplan af.

Het centrum van Hoeilaart was gisteren het decor van een grootscheepse rampoefening. Een lijnbus en een tankwagen botsten er rond 18 uur frontaal op elkaar. De tankwagen begon meteen te lekken.

De passagiers van een lijnbus zaten, vanwege een ongeval met een tankwagen, gekneld omdat het chemische goedje over de bus spoot. Enkele reizigers waren er ook erg aan toe. Burgemeester Tim Vandenput kreeg om 18.15 uur een bericht van de brandweercentrale over de explosieve aard van het ongeval. De burgemeester kondigde meteen het rampenplan af. En daarmee startte een drie uur durende multidisciplinaire rampoefening. Zo werd het nieuwe Nood-en Interventieplan voor het eerst aan de realiteit getoetst.

Gaspakken

De oefening werd uitgevoerd en opgevold door 250 deelnemers en waarnemers. Op de bus met slachtoffers zaten een aantal figuranten die door het Rode Kruis werden aangeduid, onder hen Francois uit Vilvoorde en Carl uit Halle. “Wij hebben een speciale opleiding gevolgd om als figurant een zo goed mogelijke realistische rol te spelen. Het is van belang dat de hulpverleners geconfronteerd worden met de werkelijkheid en alle problemen die zich maar kunnen afspelen. Wij faken dus echt een kwetsuur en moeten behandeld en geëvacueerd worden met zorg voor onze toestand”, klinkt het bij de twee ‘slachtoffers’. “Op de voorafgaande briefing werd het al meteen duidelijk dat deze oefening vooral gebaseerd was op het gebruik van de gaspakken en de coördinatie tussen verschillende korpsen. Het was meteen ook een verwijzing naar de aangekondigde hervormingen van de brandweer die op stapel staan. De lokale brandweer deed de eerste vaststellingen en analyseerde het probleem van de lekkende tankwagen. Even later kregen zij de steun van de korpsen uit Leuven, Landen, Diest en Tienen.

Zwaar op de proef gesteld

Dat was ook de eindconclusie van burgemeester Vandenput die de oefening volgde vanuit het crisiscentrum dat was opgetrokken in het cultureel centrum. “Om 19.15 uur was het lek zogenaamd gedicht. De gaspakken, maar vooral ook de werking van politie, brandweer, medische diensten, de logistieke ondersteuning en de communicatie werden zwaar op de proef gesteld. We zijn op vele problemen gestoten zoals bijvoorbeeld het feit dat dit specifiek chemisch product niet kon geblust worden met water, maar wel met cement. Dat zorgde voor improvisatie. Het begon ook te regenen, want de oefening bemoeilijkte. Alle diensten schrijven nu hun rapport en ik hoop tegen half november een definitieve eindevaluatie te kunnen voorleggen”, besluit Vandenput de turbulente avond.

© 2014 De Persgroep Publishing
Het Laatste Nieuws – LUC DECOSTER