Dag 4 Luchthavenweek: TUIfly

De luchthavenweek brengt mij vandaag bij TUIfly in Zaventem en ik werd ontvangen door managing director Gunther Hofman!

Impact COVID-19 virus is groot

De volledige reissector hangt al een tijdje in de touwen. Een verassing is het allerminst dat de COVID-19 pandemie een zware impact heeft op het bedrijf TUIfly. Dubbel pijnlijk is wanneer Gunther Hofman ons de cijfers van voor corona toont. Januari 2020 was voor TUI de beste maand sinds het bestaan van het bedrijf! De champagne stond koud tot op het moment dat de COVID-19 pandemie aanbrak. Maart 2020 zorgde ervoor dat 100% van hun vloot aan de grond bleef en 85% van het personeel op tijdelijke werkloosheid werd gezet. De omzet van TUI Belgium daalde met 500 miljoen euro ten opzichte van 2019.

Graduele heropstart noodzakelijk voor de zomer

Ik hoor het al heel de week en dat wordt nu opnieuw bevestigd: de zomer wordt cruciaal. Er moeten nu maatregelen genomen worden die ervoor zorgen dat de luchtvaartsector een rendabele zomer kan doorstaan. Dat is écht noodzakelijk om te kunnen overleven. Die heropstart kan niet van vandaag op morgen. Personeel dat al lang op tijdelijke werkloosheid staat, moet opnieuw opgeleid worden om de kwaliteit te kunnen garanderen. Ook piloten moeten trainingen volgen om in de zomer opnieuw van start te kunnen gaan. Die trainingen vinden op dit moment binnen TUIfly plaats.

Reizen uit de taboesfeer halen

Op vakantie gaan is voor veel mensen een moment waar een volledig jaar naar uitgekeken wordt. Het ontdekken van nieuwe plaatsen in de wereld, contact leggen met andere culturen of gewoonweg een tijdje weg uit de dagelijkse routine is mentaal enorm belangrijk. De COVID-19 pandemie en de risico’s van de ziekte zorgden ervoor dat de grenzen werden gesloten en dat reizen praktisch onmogelijk werd. Mensen die toch reizen durven het niet aan hun vrienden of buren vertellen en voelen zich misdadig bij het nemen van een vliegtuig. Mensen die misschien wel willen reizen, durven het gewoonweg niet.

De week die ik op de luchthaven doorbracht maakt duidelijk dat reizen veilig kan! Mensen hebben nood aan vakantie en aan reisvrijheid en mogen niet meer in de rol van misdadiger geduwd worden. De luchthaven, vliegtuigen en hotels hebben meer dan een jaar hard gewerkt om ervoor te zorgen dat iedereen op een veilige manier ontvangen kan worden. Rekening houdend met de bestaande maatregelen en met respect voor de sanitaire veiligheid is reizen op een veilige manier mogelijk en kunnen mensen na een zeer zware periode hun hoofd opnieuw eens leegmaken.

Maatregelen die reizen mogelijk maken

Het opheffen van het verbod op niet-essentiële reizen is voor TUIfly een stap in de goede richting. Zij vragen aan de verschillende overheden om een duidelijk en logisch kader te schetsen zodat er gereisd kan worden! Het terugbetalen in de vorm van vouchers zorgt er nu al voor dat een reis boeken geen enkel probleem is. Wanneer de reis door omstandigheden niet kan doorgaan zal deze uitgesteld worden en kan er later gebruik van gemaakt worden. Laat ons de maatregelen zo goed mogelijk naleven & dan kunnen we met zen allen deze zomer van een reis genieten en ons hoofd leegmaken!