Dag 3 Luchthavenweek: DHL Express

Op dag 3 van mijn luchthavenweek ging ik op bezoek bij een buitenbeentje in de luchtvaartsector vandaag. Als ik zeg dat de volledige luchtvaartsector afziet, is dat niet het geval voor het Cargo-vervoer. DHL, het bedrijf dat onze pakjes rondbrengt overal ter wereld en een belangrijke vestiging op de luchthaven van Zaventem heeft, doet het enorm goed! Ik werd er ontvangen door Freek De Witte, Head of Public Relations.

30% meer capaciteit

Wat bedoel ik daar nu mee, dat DHL een buitenbeentje is? Wel, DHL brengt goederen overal ter wereld rond. Van pakjes die jij en ik online bestellen tot broodnodige vaccins. DHL heeft een enorme hoeveelheid vrachtwagens en vrachtvliegtuigen die op de snelst mogelijke wijze uw goederen aan huis leveren. Door de COVID-19 pandemie zitten wij al een tijdje in ons kot en kopen wij onze spullen meer en meer online. Dat zorgt ervoor dat DHL meer moet rondrijden en vliegen waardoor hun bedrijf groeit. Het resultaat: DHL is een van de enige bedrijven in-en-rond de luchthaven van Zaventem dat het afgelopen jaar winst heeft geboekt. Hun capaciteit steeg op één jaar tijd met 30% waardoor verdere investeringen nodig zijn. Er passeren gemiddeld 240.000 (!) pakjes in de enorme loods te Brussels Airport.

DHL Express zorgt momenteel voor 1.600 jobs in Zaventem waarvan het grootste deel ’s nachts werkt! Haar activiteiten zijn vooral ‘snachts zodanig dat alle leveringen overdag plaats kunnen vinden en op tijd op hun bestemming geraken. Dat is volgens Freek elke dag een race tegen de klok. De snelheid en traceability van hun leveringen zijn de twee stokpaardjes van het bedrijf. Daarom moet elke werknemer elke dag het beste van zichzelf geven op uren dat de meesten mensen in hun bed liggen. Respect!

Essentiële rol in COVID19-crisis

DHL speelt tijden deze coronacrisis een essentiële rol! Het begin van de pandemie werd gekenmerkt door een zoektocht naar mondmaskers en handgel. Zij zorgden ervoor dat deze goederen overal over de wereld verdeeld werden, ook in ons land. Hun rol vandaag is mijn inziens nog belangrijker geworden: de verdeling van vaccins. De vaccinaties beginnen stilaan op toerental te geraken en DHL speelt een cruciale rol in het leveren van die vaccins. Zij zorgden voor de eerste levering van Pfizer vaccins aan Israël! Ook vandaag nog is hun inzet cruciaal om ervoor te zorgen dat de hele wereld zo snel mogelijk gevaccineerd kan geraken. Nog een lang proces waar zij de komende jaren hun capaciteit voor kunnen inzetten.

Duurzame investeringen

DHL zit zeker niet stil. Naast het continu aanwerven van nieuw personeel, investeren zij enorm in het vernieuwen van hun gebouwen, vrachtwagens en vliegtuigen. Zij kiezen er steevast voor om de meest moderne versie op de markt aan te schaffen. Dat zorgt ervoor dat DHL met de meest milieuvriendelijke en geluidsarme vliegtuigen vliegt die vandaag op de markt beschikbaar zijn. Ook elektrische vrachtwagens en bestelwagens vervangen stelselmatig de oudere modellen. Die duurzame reflex zit volledig ingebakken in hun investeringspolitiek wat uiteraard een goede zaak is!

Een leerrijk en positief bezoek van een bedrijf in bloei. Na de confronterende verhalen van de afgelopen dagen is dit verhaal een lichtpunt. We blijven ons inzetten voor de luchthaven en alle bedrijven in de sector!