Dag 5 luchthavenweek: het lokale reisbureau

Mijn laatste stop van de luchthavenweek is in Hoeilaart bij het lokale reisbureau. Sinds het uitbreken van de COVID-19 pandemie werd ‘lokaal kopen’ sterk ondersteund. Dat geldt ook voor Uniglobe Universal Travel van Julie Godts. Het perspectief voor de reissector is nodig om het lokale reisbureau in de Dorpstraat en Kerkstraat van elke gemeente opnieuw te laten groeien!

Begin 2020 nam Julie het reisbureau over en gaf het een nieuwe look en een nieuw gezicht. Jammer genoeg zorgde de lockdown in maart 2020 ervoor dat een van haar eerste wapenfeiten het op tijdelijke werkloosheid zetten van al haar medewerkers was. De omzet daalde, zoals in de volledige reissector, drastisch en voor vele zelfstandigen was het een kwestie van overleven. Het dubbel overbruggingsrecht is dan ook noodzakelijk en meer dan welkom voor vele zelfstandigen.

Regels die reizen faciliteren en niet blokkeren

Het opheffen van het verbod op niet-essentiële reizen is een goede eerste stap maar er zijn nog te veel regels die de mensen afschrikken om te reizen. Over de quarantainemaatregelen moet grondig nagedacht worden. Het is niet logisch dat als België een rode zone is en je reist naar een andere rode zone, dat de reiziger bij terugkomst twee weken in quarantaine moet. Ook wanneer mensen een negatieve PCR-test kunnen voorleggen of wanneer zij gevaccineerd zijn, moeten de quarantaineregels minder streng. De vouchers die volop zijn uitgedeeld aan de reizigers die afgelopen jaar hun reis boekten, zorgen ook voor een grote administratieve last en extra werk dat moet allemaal gebeuren zonder inkomsten te vergaren. Heel veel zaken waar de verschillende overheden nù duidelijkheid moeten over geven aan de reissector met het oog op een goede zomer. Die duidelijkheid moet reizen faciliteren en niet meer blokkeren.

Reisschaamte omzetten in reisplezier

Mensen durven op dit moment met moeite reisadvies vragen uit schaamte, getuigt Julie. “Wat gaan de mensen wel niet denken wanneer wij nu op vakantie gaan”, hoor ik regelmatig in mijn directe omgeving. Wanneer reizen veilig kan, is er geen enkele reden om mensen een schuldgevoel aan te praten. Duidelijke regels die mensen ondersteunen om te kunnen reizen op een veilige manier zijn de sleutel tot een aangename zomer! Een lokaal reisbureau beseft wat de noden zijn van de consument. Zij staan dicht bij de mensen en weten perfect wat de klant nodig heeft. De sector verdient alle steun