Marc Sleen krijgt memorabele uitvaart met lof en wafels

© 2016 – Het Laaste Nieuws –

Marc Sleen heeft zaterdagmiddag in Hoeilaart een passend afscheid gekregen. In een overvolle Sint-Clemenskerk brachten een aantal persoonlijke vrienden van hem ontroerende getuigenissen. Daarna werden er in het aanpalende Felix Sohiecentrum maar liefst 1.000 wafels gebakken. “Daarmee hebben wij de laatste pagina van zijn eigen boek geschreven”, aldus burgemeester Tim Vandenput.

Net zoals in de verhalen van Nero werd gisteren de begrafenis van Marc Sleen afgesloten met een grote wafelenbak. Marc Rooms, die het patent heeft op de originele Nerowafel, en Linda Vandervaeren van de gelijknamige bakkerij waren in de voormiddag maar liefst vier en een half uur zoet om het deeg voor meer dan 1.000 wafels te maken. “We staan hier met een dubbel gevoel. Het is altijd een moeilijk moment als je een vriend verliest, maar we zijn wel gelukkig dat we aan dit prachtig evenement kunnen meewerken. We hebben maar liefst 50 kilogram bloem gebruikt voor het deeg voor de wafels en zijn er vier en een half uur aan bezig geweest”, aldus Marc Rooms. “Marc heeft altijd positief geantwoord op mijn ideeën om Nero te gebruiken voor mijn ijskar en later mijn wafels. Ik ben hem daar eeuwig dankbaar voor en probeer de figuur van Nero levendig te houden door in de toekomst wafels te blijven verkopen.”

De wafels werden door enkele tientallen vrijwilligers na de uitvaartplechtigheid in het Felix Sohiecentrum gebakken en uitgedeeld. “De mensen van het verenigingsleven van de gemeente doen dat hier met enorm veel plezier”, aldus Julie Bollue, lid van de oudervereniging van de Sint-Clemensschool. “Hoewel we hem de laatste tijd niet meer veel zagen in de gemeente werd hij toch op handen gedragen door de Hoeilanders. Voor iedereen toonde hij altijd heel veel interesse. Ik heb met hem gebabbeld naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van mijn oude scoutsgroep en dat was toen een heel aangenaam gesprek.” En de wafels zelf werden gesmaakt door de Hoeilanders. “Hoewel ik zijn strips nooit gelezen heb, wou ik hier absoluut bijzijn. Deze wafelenbak is ter ere van zijn persoon, en ik moet toegeven dat de wafels fantastisch smaken”, aldus Ingrid Moerenhout.

Ondeugende twinkeling

Ook tijdens de uitvaartplechtigheid in de Sint-Clemenskerk werd er vol lof over de striptekenaar gesproken. “Ik zal me altijd de ondeugende twinkeling in zijn ogen herinneren”, aldus Brussels minister Guy Vanhengel. “Het erfgoed van Marc Sleen zal niet verloren gaan en hij zal in zijn personages voortleven. Marc gaf al zijn personages karaktereigenschappen mee die hij ook bezat. En dat waren dikwijls de eigenschappen van een Brussels ketje: een bon vivant, creatief, alternatief, maar vooral zelfrelativerend.”

Onsterfelijk

“Hoe kan je afscheid nemen van iemand die onsterfelijk is”, vroeg Noel Slangen zich af. Bij de meeste sprekers kwamen ook het schaak spelen en champagne drinken keer op keer terug. Urbanus bracht samen met Dirk Stallaert het nummer ‘Ode aan Marc Sleen’. “Onze vriendschap ontstond toen ik een nummer mocht zingen op zijn tachtigste verjaardag”, aldus Urbanus. “Na dat optreden zijn we aan de praat geraakt en toen hij merkte dat ik wel wat vogels kende, was een prille vriendschap ontstaan. Voor deze uitvaart heb ik de tekst van dat nummer herwerkt.”

Het afscheidswoord van de uitvaart werd uitgesproken door Catharina Kochuyt, de levenspartner van Marc Sleen. “Jij toverde steeds een glimlach op mijn lippen, maar ook die van ontelbare lezers. Jij was mijn ridder op het witte paard en je hebt je strijd heldhaftig tot het einde gevoerd. We hebben de laatste maanden nog intens van elkaar kunnen genieten”, aldus Kochuyt.