Hoeilaart is trouwvriendelijkste gemeente

In 54% van de Vlaams-Brabants gemeenten kan je gratis trouwens. Elders moet er betaald worden. Hoeilaart is alvast de trouwvriendelijkste gemeenten. Dat blijkt uit een rondvraag van de regionale redactie van Radio 2. Niet alleen kost trouwen daar niets, maar wordt er ook nog een gratis receptie aangeboden. In Wemmel moeten trouwers op zaterdag dan weer 200 euro neertellen.

“De mooiste dag in het leven van een koppeltje hoort gratis te zijn”, zegt Hoeilaarts burgemeester Tim Vandenput, die in april ook zelf in het huwelijksbootje stapt in zijn gemeente. Hoeilaart is samen met Kapelle-op-den-Bos de enige gemeente in onze regio waar trouwen, ongeacht of dat nu op een weekdag of in het weekend gebeurt, gratis is. “Op de koop toe krijgen de trouwers en de genodigden er nog een receptie bij”, gaat Vandenput verder. “Een huwelijksfeest is het mooiste moment in het leven van twee mensen die elkaar graag zien. Als gemeente willen we hun dag dan ook zo aangenaam mogelijk maken. Dat kan onder meer door alles gratis aan te bieden. Aan de gemeente kost het trouwens ook niet veel. Een paar flessen cava en fruitsap zullen het verschil niet maken. Geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om het trouwen betalend te maken zolang ik burgemeester van Hoeilaart ben.”

Het kan echter ook anders. In Wemmel bijvoorbeeld kunnen inwoners alleen op vrijdag en op zaterdag trouwen. Op vrijdag betaalt een trouwend koppeltje 125 euro, terwijl dat op zaterdag 200 euro is. Daarmee is de faciliteitengemeente de duurste gemeente uit onze regio als het op huwelijken aankomt. “Maar duur kan je dit niet noemen”, vindt schepen van Burgerzaken Marcel Van Langenhove. “De trouwers krijgen er hun trouwboekje, een receptie voor maximaal 25 personen en een fotoalbum met een foto van het echtpaar bij. In andere gemeenten is dat niet het geval.”

Grote verschillen

Op andere plaatsen is de trouw zelf gratis, maar moeten echtparen dan weer betalen voor hun trouwboekje. Dat is bijvoorbeeld zo in Machelen (20 euro), Steenokkerzeel (25 euro), Tervuren (20 euro) en Zaventem (20 euro). In de meeste gevallen is er dan wel geen receptie voorzien. Alleen in Zaventem kan men een receptie aanvragen.

In sommige gemeenten is trouwen op vrijdag en/of zaterdag dan weer betalend, terwijl het op andere dagen gratis is. Zo moeten koppels die op zaterdag in Zemst willen trouwen 130 euro betalen. Op weekdagen is het gratis. In Vilvoorde betalen geliefden die elkaar op vrijdag- of zaterdagvoormiddag het jawoord geven 100 euro voor de trouw en 25 euro voor het trouwboekje. Stappen ze op andere dagen in de huwelijksboot, dan hoeven ze alleen voor het trouwboekje te betalen.

Brussel is nog een geval apart. Daar kan je voor 25, voor 275 of voor 525 euro trouwen. “Wie op vrijdag- of zaterdagvoormiddag in het huwelijksbootje stapt en daarbij geen vast uur kiest, betaalt alleen 25 euro voor het trouwboekje”, klinkt het op de dienst Burgerlijke Stand. “Kiezen ze wel een vast uur of trouwen ze in de namiddag, dan komt er 250 euro bij. Zo’n ceremonie duurt wel 20 minuten, terwijl die van 25 euro slechts 10 minuten duurt. Willen ze een plechtigheid van 40 minuten, dan moeten ze 525 euro betalen. Vorig jaar koos echter geen enkel koppel voor die laatste optie.”

© 2014 De Persgroep Publishing
Het Laatste Nieuws –