Coronavirus: Toepassing van de regeringsbeslissingen voor handelszaken in Hoeilaart

Gisteren besliste de federale regering om een aantal maatregelen te nemen om de verspreiding van het coronavirus onder controle te krijgen. Deze maatregelen hebben onder meer betrekking op horeca en winkels. Ze gelden vanaf vrijdag 13 maart middernacht tot en met 3 april 2020.

1. Alle recreatieve activiteiten worden geannuleerd in Hoeilaart, ongeacht hun omvang, of ze openbaar of privé zijn.

2. Alle cafés en restaurants blijven gesloten.

  • Afhalen van maaltijden in restaurants kan, maar er mag niemand in de verbruikerszaal zitten. Dit geldt ook voor frituurzaken en snackbars.
  • Cafés kunnen hun zaak dus niet ter beschikking stellen voor privéfeesten, ledenbijeenkomsten of vergaderingen.
  • Drank- en eetgelegenheden in maneges worden ook beschouwd als cafés en restaurants en moeten ook gesloten blijven.

3. De winkels blijven de hele week open, maar niet in het weekend (zaterdag en zondag).

4. Voedingszaken zoals bakkers, traiteurs, grootwarenhuizen en buurtwinkels blijven gewoon open, ook in het weekend. Er wordt aanbevolen om versterkte hygiënemaatregelen te nemen.

5. Thuisbezorging, afhalen en drive-in zijn toegelaten.

6. Hotels en B&B’s mogen openblijven. Het restaurant-gedeelte moet gesloten blijven.

Ondernemers kunnen best de 10 maatregelen ter ondersteuning van het bedrijfsleven raadplegen die de regering nam op 6 maart. Dit gaat onder meer over tijdelijke werkloosheid bij overmacht en economische redenen, betalingsplan voor sociale werkgeversbijdragen, btw en bedrijfsvoorheffing en vermindering van de voorafbetaling voor zelfstandigen.

De Vlaamse regering van haar kant voorziet een aantal tegemoetkomingen. Ze voorziet een forfaitaire premie van 4000 euro voor bedrijven die permanent moeten sluiten door de coronacrisis. Dat is al zeker het geval voor cafés, restaurants en discotheken, tot 3 april.

Wie enkel in het weekend moet sluiten (alle andere handelszaken behalve voedingswinkels, apotheken en winkels voor dierenvoeding) kan een forfaitaire vergoeding van 2000 euro krijgen. Voor alle bedrijven kan daar 160 euro per sluitingsdag bijkomen als ze langer dan 21 dagen moeten sluiten.

Daarnaast maakt de Vlaamse regering een bedrag van honderd miljoen euro vrij voor een crisiswaarborg aan ondernemingen. Bedrijven in financiële moeilijkheden met bestaande financiële schuld kunnen bij de banken om een nieuwe schuldenregeling vragen. Voor de nieuwe schuldenregeling zal de Vlaamse overheid voor 75 procent garant staan. Ze trekken daarvoor 100 miljoen euro uit.

Het bestuur raadt u aan uw sociaal secretariaat en boekhouder of bank hiervoor te contacteren.

Vanuit lokaal bestuur Hoeilaart wordt aangeraden om de klanten zoveel mogelijk elektronisch te laten betalen in plaats van cash.

Wie meer informatie nodig heeft over specifieke handelsactiviteiten contacteer best zijn vakfederatie. Het is belangrijk zich te informeren via officiële communicatiekanalen en vakfederaties. Op sociale media en internet is te vaak desinformatie te vinden. Laat u daardoor zeker niet misleiden.

Het gemeentebestuur beseft zeer goed dat deze maatregelen een grote impact hebben op uw handelsactiviteiten, uw omzet en kosten.

We blijven de situatie uur per uur opvolgen en houden de handelszaken op de hoogte als er bijsturing van maatregelen of nieuwe maatregelen komen.

Het bestuur dankt u alvast voor uw medewerking om de noodzakelijke maatregelen uit te voeren zodat de gezondheid van onze bevolking gewaarborgd kan blijven.

Bron: https://www.hoeilaart.be/nieuws/dienstverlening-aangepast