Gemeente en jeugdhuis treden op tegen “rotte appels” die sfeer in en rond De Serre verzieken

Artikel Het Laatste Nieuws (bron: Robby Dierickx)

Al enkele weken zorgt een groepje van een vijftal jongeren voor overlast in en rond jeugdhuis De Serre in Hoeilaart. De amokmakers weigeren om 1 uur – het verplichte sluitingsuur – huiswaarts te keren. Ze zorgen voor lawaaihinder en zijn verbaal agressief tegen het bestuur van De Serre. “Het is jammer dat ze ons positief project dwarsbomen.” Het jeugdhuis, de gemeente en de politie grijpen daarom in.

Eind 2019 opende jeugdhuis De Serre haar deuren op de vernieuwde sport- en jeugdsite Koldam in Hoeilaart. Door het coronavirus en de verplichte sluiting heeft het jeugdhuis enkele moeilijke maanden achter de rug, maar net voor de zomer mocht De Serre – net als de horeca – de deuren heropenen van het Overlegcomité. “In het jeugdhuis zelf verloopt alles eigenlijk vlekkeloos tot het sluitingsuur”, zeggen bestuursleden Mathieu Demaerschalk en Jorge Spiessens. “Maar een groepje van een vijftal jongeren weigert ondertussen al enkele weken op vrijdag- en zaterdagavond het sluitingsuur van 1 uur te respecteren en wil niet huiswaarts keren. Telkens worden de amokmakers verbaal agressief. Slagen we er na heel wat aandringen uiteindelijk toch in om hen buiten te krijgen, dan houden ze de buurt wakker door veel kabaal te maken en met flessen te gooien. De politie moest al meermaals optreden na terechte klachten van buren, maar dat bracht de jongeren duidelijk niet tot inkeer. Ze blijven de boel op stelten zetten. Bijzonder jammer, want het zijn slechts een paar ‘rotte appels’ die de sfeer en het positieve project van ons jeugdhuis dwarsbomen.”

Overlastcamera

Omdat het jeugdhuisbestuur, maar ook het schepencollege van Hoeilaart de situatie stilaan beu zijn, zaten ze donderdagochtend samen met de politie. “We gaan het probleem op verschillende vlakken trachten aan te pakken”, verduidelijkt burgemeester Tim Vandenput (Open Vld). “Als gemeente zullen we onze mobiele overlastcamera opnieuw opstellen op onze sport- en jeugdsite, specifiek gericht op De Serre. Daarnaast zal een ploeg van de politie een extra oogje in het zeil houden rond de site. Tot slot zal het jeugdhuisbestuur affiches uithangen met de regels waaraan bezoekers zich moeten houden.”

Een groepje jongeren weigert op vrijdag- en zaterdag­avond het sluitings­uur van 1 uur te respecte­ren en wil niet huiswaarts keren. Telkens worden de amokmakers verbaal agressief. Slagen we er na heel wat aandringen uiteinde­lijk toch in om hen buiten te krijgen, dan houden ze de buurt wakker door veel kabaal te maken en met flessen te gooienBestuur De Serre

Daarnaast wordt het jeugdhuisbestuur gevraagd om zelf ook assertiever op te treden door jongeren die voor problemen zorgen binnen de muren van De Serre hierop aan te spreken. Luisteren de amokmakers niet, dan zal het bestuur de politie verwittigen. “Op die manier willen we verder werken aan ons positief project”, aldus nog Mathieu Demaerschalk. “We gaan hiervoor echter wel op zoek naar extra helpende handen. Want vandaag zijn we wat onderbemand. Met vier man kan je een groep van vijftig bezoekers namelijk moeilijk de baas. Wie ons een handje wil helpen, kan een berichtje sturen naar de Instagramaccount van De Serre.”

Zwarte lijst

De amokmakers op een zwarte lijst zetten, is volgens het jeugdhuisbestuur en Vandenput nog niet aan de orde. “Dat zal pas de laatste stap zijn”, laat de burgemeester nog weten. “We hopen nu vooral dat de extra maatregelen soelaas zullen bieden. Met een zwarte lijst werken is immers niet evident.” Het bestuur van het jeugdhuis benadrukt dat zo’n zwarte lijst ook niet past binnen het beleid van De Serre. “Want zo’n plaatsverbod voor jongeren zal de problematiek mogelijk enkel verplaatsen”, besluit Jorge Spiessens.