Dealers spuiten drugsprijzen vlakbij speeltuin in Hoeilaart

De achterkant van het gemeentehuis van Hoeilaart in het Jan van Ruusbroecpark is deze week beklad met graffiti. Opvallend: de daders lijken drugsdealers te zijn die de prijzen van hun drugs op één van de deuren spoten. En dat vlak bij een speeltuin. Burgemeester Tim Vandenput overweegt een overlastcamera op de locatie te plaatsen omdat het niet de eerste keer is dat drugsdealers op die plek zo te werk gaan.

‘1g = 10 euro, 2g = 20 euro, 3g = 25 euro, 5g = 40 euro’ en nog wat verwensingen naar de politie: dat hebben vandalen met graffiti op de achterkant van het gemeentehuis in het Jan van Ruusbroecpark in Hoeilaart gespoten. Het gaat om de witte kasteelhoeve waarin verschillende diensten onderdak hebben, vlak bij een speeltuin. “We zitten hier met twee zaken: enerzijds het bekladden van een gemeentelijk gebouw, anderzijds met een verkoopaankondiging van drugs”, is burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) ongerust. “Dat drugsdealers dit vlak bij een speeltuin doen, is hallucinant.”

Niet eenmalig

Volgens de burgemeester is het echter geen eenmalig feit. “In het verleden gingen de drugsdealers op die locatie op eenzelfde manier te werk”, klinkt het. “De vorige keer dateert pas van eind vorig jaar. Het gaat hier hoogstwaarschijnlijk om enkele lokale jongeren die als tussenpersoon fungeren en het park als de ideale verkooplocatie beschouwen. Ze bellen de dealers uit het Brusselse, die hier binnen de tien minuten staan. Nadien worden de drugs hier verkocht.”

“We zitten hier met twee zaken: enerzijds het bekladden van een gemeente­lijk gebouw, anderzijds met een verkoopaan­kon­di­ging van drugs. Dat drugsdea­lers dit doen vlakbij een speeltuin, is halluci­nant”

Tim Vandenput

Omdat de problemen steeds terugkeren, overweegt de burgemeester een overlastcamera in de buurt van het gemeentehuis te plaatsen. “We weten dat de Mariënparking, waar nu al een overlastcamera staat, de omgeving van de sporthal en het Jan van Ruusbroecpark geliefd terrein zijn voor vandalen en drugsverkopers. In het verleden werden er al drugsdealers opgepakt, maar wat er nadien met hen gebeurd is, weten we niet.”

Gespecialiseerde firma

De graffiti verwijderen, is volgens Vandenput echter niet evident. “De Technische Dienst liet al weten dat ze het goedje niet zelf kan weghalen, dus zullen we een gespecialiseerde firma moeten optrommelen. Dat zal ons jammer genoeg weer wat kosten.”

Auteur: Robby Dierickx, Het Laatste Nieuws.