“We moeten de Benelux-samenwerking nog verder opdrijven”

Gisteren vergaderden de drie liberale regeringsleiders van België, Nederland en Luxemburg. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput riep in de Kamer op om niet alleen de samenwerking binnen de Benelux te versterken, maar ook onze rol als katalysator binnen Europa te versterken.

Gisteren organiseerde premier Charles Michel een Benelux-overleg op Hertoginnendal met zijn liberale collega-premiers Mark Rutte en Xavier Bettel. De regeringsleiders stelden nadien een ambitieus actieplan voor banen en groei voor.

Tim Vandenput: “De Benelux lijkt een idee uit het verleden, maar ze is ook vandaag nog meer dan actueel. De landen van de Benelux vormen samen een markt van 28 miljoen consumenten, een gemeenschappelijke economie van meer dan 1 biljoen euro. Daarmee evenaren we Zuid-Korea! Laten we ook niet vergeten dat de Benelux altijd een katalysator is geweest van verdere Europese integratie.”

Het liberale Kamerlid verwelkomde de nieuwe samenwerkingsplannen van de drie liberale regeringsleiders. “Obstakels op onze interne markt worden in het bijzonder voor detailhandel verder weggewerkt. Ook e-commerce wordt gezamenlijk gestimuleerd, net zoals de digitale agenda. Op die manier worden we als regio voortrekker van de digitalisering. Voorts gaan we samen de strijd tegen de sociale fraude en dumping versterken. Tot slot is het plan voor een gemeenschappelijke handelsmissie zeer interessant voor onze bedrijven. De Benelux is en blijft een regio waar het goed is om te ondernemen. Het is dé logistieke en commerciële toegangspoort tot Europa met hooggekwalificeerd en meertalig personeel.”