Verbod vrijheidskonvooi al in Vlaams-Brabant afdwingen

“Ik ben blij te horen dat er een verbod op vrijheidskonvooien komt en dat er grenscontroles zullen plaatsvinden”, zei kamerlid Tim Vandenput vandaag in het parlement tijdens een vraag aan Minister van Binnenlandse zaken Annelies Verlinden. “Maar u moet erover waken dat het verbod ruim opgelegd en gehandhaafd wordt, niet enkel in Brussel-stad. Want anders zullen de konvooien in Vlaams-Brabant nog steeds voor chaos zorgen die ook de hoofdstad treft”.

Als kamerlid en burgemeester van Hoeilaart is Tim Vandenput (Open Vld) zeer bezorgd over de recente berichten rond het zogenaamde “vrijheidskonvooi”. Vandenput juicht het verbod dat minister Verlinden vandaag uitvaardigde toe. Maar, “het verbod moet ruim afgedwongen worden. In Vlaams-Brabant al. Daar kunnen trucks de ring rond Brussel blokkeren en nog steeds veel chaos veroorzaken. Ik zal mijn bevoegdheden als burgemeester van Hoeilaart dan ook maximaal gebruiken en op mijn grondgebied het konvooi actief tegenhouden. Ik roep alle burgemeesters op eenzelfde verbodsbesluit af te kondigen want de Minister heeft niet de bevoegdheid dit voor het hele land te doen”.

Na een verbod in Parijs, zouden de initiatiefnemers koers zetten naar Brussel, om hier de stad voor 2 tot 4 weken plat te leggen. “Onaanvaardbaar”, vindt Vandenput. “Iedereen heeft vrijheid van meningsuiting, iedereen heeft het recht om te betogen. Maar als de veiligheid van de burgers in het gedrang komt, trekken wij de lijn. Een volledige stad platleggen is niet één maar twee bruggen te ver.”

Economische en diplomatieke catastrofe

Een blokkade van Brussel zou een catastrofe zijn, aldus Vandenput. “De hoofdstad van Europa twee tot vier weken platleggen, kunnen we niet tolereren. Anders zal de economische en diplomatieke schade gigantisch zijn en dat kunnen we echt niet toelaten.”

Hij deed daarom een oproep aan minister Verlinden. “U moet erover waken dat het verbod ruim opgelegd en gehandhaafd wordt, niet enkel in Brussel-stad. Want de kans is reëel dat de konvooien tot op de ring rond Brussel geraken, in Grimbergen, in Meise, in Zaventem, in Overijse en bij mij in Hoeilaart en dan zit Vlaams-Brabant met een gigantisch veiligheids- en economisch probleem.”

Vrijheidskonvooien

Sinds eind januari blokkeren duizenden wagens, vrachtwagens en betogers de Canadese hoofdstad Ottawa. Winkels zijn er gesloten, bewoners geraken niet meer tot in hun woning en de sfeer wordt steeds grimmiger. De veiligheidsdiensten kondigden de noodtoestand af.

In Frankrijk is het ‘vrijheidskonvooi’ onderweg naar Parijs, waar de politie de betoging al heeft verboden.

En als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel. Franse organisaties roepen via sociale media op om een gigantische stoet van alles wat wielen heeft, te organiseren richting onze hoofdstad.  Actievoerders plannen om twee tot vier weken op plaatsen in Brussel te blijven. Intussen circuleren al verschillende routes.