“Uitspraken van Brusselse rechter totaal misplaatst”

Ik ben heel kwaad. En dit om twee redenen. Eén: iemand die een strafbaar feit pleegt wordt vrijgesproken ondanks de bewijslast. Twee: de rechter beschuldigt agenten en de buren van racisme tegen franstaligen. Deze uitspraken zijn totaal misplaatst en het gaat niet om een alleenstaand geval.

Vorige maand sprak de Franstalige strafrechtbank van Brussel een eigenaar van een woning in Hoeilaart vrij voor het afbreken en stelen van een scheidingshek van zijn buren. In het vonnis van de rechtbank staat te lezen dat de man uit Wezembeek-Oppem het slachtoffer is van een vorm van racisme vanwege de buren en de politie die moeilijkheden zouden hebben met het feit dat een franstalige Belg met buitenlandse roots zich in Hoeilaart zou komen vestigen.

Dat is compleet van de pot gerukt! De buren en politie zijn geen racisten, ik ken hen zeer persoonlijk. Bij uitbreiding is de hele bevolking van Hoeilaart pluralistisch en tolerant. In onze gemeente wonen meer dan 80 nationaliteiten, wij kunnen met iedereen om.
De vrijgesproken verdachte is eigenaar van een woning in Hoeilaart maar woont in Wezembeek-Oppem. Hij heeft die woning enkele jaren geleden gekocht, maar sinds dag één betwist hij de perceelgrens met zijn buren. De wijkagent is ter plekke gekomen om een klacht van weggenomen grenspalen vast te stellen. Echter, die grenspalen waren niet weggenomen, ze waren overwoekerd.

De buren hebben vervolgens een omheining geplaatst op hun terrein op basis van de grenspalen. Op een ochtend zagen ze dat hun omheining weggenomen was en dienden klacht in bij de politie. De politie stelde op het ANPR cameranetwerk vast dat de man de nacht ervoor tussen middernacht en 4u in Hoeilaart in Hoeilaart was. Na een deskundig onderzoek deed de politie een huiszoeking bij de man in Wezembeek-Oppem waar ze stukken van de weggenomen omheining van zijn buur vonden.

Ik ga in de commissie Justitie bevoegd Minister Geens ondervragen over de zaak. Volgens mij is er immers meer aan de hand. Ik ben te weten gekomen dat hier mogelijk een georganiseerd mechanisme van een aantal Franstalige magistraten tegen Nederlandstalige inwoners aan de basis ligt. Dit moet tot op het bot worden onderzocht.