Toespraak 11 november: “Het is tijd dat Rusland en de Verenigde Staten de handen in elkaar slaan om Syrië en Irak te bevrijden”

Op 11 november hield burgemeester en Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld) – naar aanleiding van Wapenstilstand – een toespraak aan de Gedenksteen bij het Gemeentehuis en op de begraafplaats van de gemeente Hoeilaart. De burgemeester riep op om de oorlog in Syrië te stoppen en de mensen daar te bevrijden van de onmenselijke toestanden. Voor we onze rol als Europese Unie kunnen opnemen, is een akkoord tussen Rusland en de VS noodzakelijk.

(Enkel het gesproken woord telt)

 

Toespraak – Begraafplaats

Goeiemorgen Beste Voorzitter van de Gemeenteraad,
Beste Schepenen, Gemeenteraadsleden en OCMW-raadsleden,
Beste familie van oud-strijders,
Beste voorzitters van adviesraden en verenigingen,
Beste schooldirecteurs, leraars en scholieren,

We staan hier vandaag samen op het kerkhof, waar een aantal van onze Hoeilaartse soldaten begraven zijn.

Zij vochten in de vorige eeuw voor de vrijheid van onze gemeente, ons land, ons continent. Dat gebeurde in de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Oorlog in Korea.

Oorlog is een gewapende strijd tussen volkeren of staten. De oorzaak is meestal van economische, religieuze of territoriale aard. Of een combinatie van de drie overgoten met een sausje van jaloezie en geleid door één of meerdere despoten die alleen nog in hun eigen stem geloven en geen tegenstem meer verdragen.

Oorlog, twisten en moorden zijn altijd een verhaal van de ene groep tegen de andere groep

  • In de tijd van de Romeinen waren het de Romeinen tegen de Galliërs
  • Tijdens de 100-jarige oorlog was het Engeland tegen Frankrijk
  • De Spaanse Inquisitie ging over de Katholieke Orthodoxen tegen de Ketters
  • De slag van Waterloo ging Napoleon ten onder tegen Wellington

We moeten hier eindelijk lessen uit trekken en het verhaal van “tegen iets zijn” vervangen door een positief verhaal van samenwerken. Als we dat doen, dan zijn onze oud-strijders voor een reden gestorven: vrede op een wereld die samen vooruit wil.

We gaan nu de oud-strijders die overleden zijn tijdens de oorlogen en hier begraven zijn , eren en gedenken door een bloemenhulde.

Met de volgende gedachte in ons hoofd en in ons hart:

Wapenstilstand is de enige stilstand die eeuwig mag duren.

 

Toespraak – Gedenksteen

Dames en Heren,

We staan hier aan de gedenksteen van de oud-strijders van de 1e en 2e wereldoorlog om hen op deze dag van Wapenstilstand te eren.

We gaan er hier in onze samenleving soms vanuit dat onze beschaving voldoende geëvolueerd is om oorlogen te vermijden … dat is echter een heel foute stelling! De taferelen die we de laatste jaren zien in Syrië en Irak doen ons denken aan de middeleeuwen of sterker nog de oertijd. Beschaving is in die regio slechts een flinterdunne vernislaag op wat die barbaren eigenlijk wel zijn, nl. Beesten!

Terwijl wij hier in Europa en België ruzie zitten te maken over de opvang van 400.000 vluchtelingen in die regio gaat de oorlog daar in de regio rustig verder. De moorden, verkrachtingen en de vluchtelingenkampen ver van ons laten ons koud, de opvang van de vluchtelingen om de hoek vinden we veel belangrijker en erger.

Het is tijd, beste mensen, dat de oorlogen daar ook stoppen en de mensen daar bevrijd worden van de onmenselijke toestanden.

De 12 miljoen vluchtelingen in de regio willen terug naar huis … Ze moeten terug naar huis kunnen, en daarom is een goed voorbereide “bevrijdingsinval” in Syrië en Irak op termijn de enige optie! Niet binnen vijf jaar, wel binnen de 12 maanden.

Dit naar het voorbeeld van de geallieerde troepen die ons Europeanen en Belgen hebben bevrijd van de gruwelijke Duitse bezetters in 1918 en 1945! Ook dan hebben Amerikanen en Russen samen voor de bevrijding gezorgd… Het is tijd dat deze twee grootmachten terug de handen in elkaar slaan om de bevrijding in Syrië en Irak uit te voeren.

Onze soldaten uit Hoeilaart hebben hun leven gegeven tijdens de verschillende oorlogen voor onze vrijheid en voor de vrijheid van anderen. Arnold Paumen is hiervan een goed voorbeeld, hij heeft gevochten en zijn leven gelaten in het verre Korea.

Vanaf dit jaar is ook zijn naam hier vereeuwigd op deze gedenkzuil.

Vanuit het Gemeentebestuur en in naam van alle inwoners van Hoeilaart wil ik de naam van elke overleden oud-strijder die gestorven is voor onze vrijheid vernoemen, als eer voor wat ze gedaan hebben!

– Mat Guillaume

– Degreef Guillaume

– Sohie Edgard

– Mertens Victor

– Marchand Victor

– Deridder Jean-Baptiste

– Joly Joseph

– Denayer Joseph

– Devis Jean-Baptiste

– Guns Henri

– Mousin Alexis

– Butler Robert

– Vandenbroeck Emile

– Denayer Jean-Baptiste

– Kumps Joseph

– Maes Jacques

– Caron Henricus

– Coppens Charles

– Dekleermaeker Guillaume

– Felice Marcel

– Huynen Georges

– Lauwers Raymond

– Maes Ludovicus

– Malu Paul

– Melotte Charles

– Rowies Albert

– Vandamme Ildelfonse

– Van de Put Walter

– Vandervaeren Edmond

– Van Keer Amedeus

– Vanlaethem Albert

– Velghe Jean

– Vermeire Gustaaf

– Paumen Arnold

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zette Tim Vandenput de vluchtelingenstroom naar aanleiding van het gewapend conflict in de regio op de agenda: