“Tijdelijke oplossingen voor toevoer van drinkwater in delen van Hoeilaart”

Ongeveer een derde van de inwoners van Hoeilaart heeft dinsdag de hele dag zonder water gezeten door een groot lek bij de werken aan het Gemeenteplein.

Het lek ontstond bij werken aan het Gemeenteplein. De aannemer was daar bijkomende pompen aan het plaatsen om het grondwater te laten zakken zodat dieper kon gegraven worden. “Het gaat om pompen met buizen die tot zes meter diep gaan”, legt burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) uit. “Een van die buizen heeft per ongeluk een hoofdleiding van de watertoevoer doorboord. Daardoor was de watertoevoer onderbroken voor een groot deel van onze gemeente.”

Minimale watertoevoer

De leiding die geraakt werd, lag op vier meter diepte, wat de herstelling extra moeilijk maakt. Er moest een firma uit Brugge komen om te helpen. “Er is al snel een noodverbinding geopend aan Bakenbos, waardoor enkele huizen daar al opnieuw water hebben”, zegt de burgemeester. “Ook via andere noodaansluitingen met bijvoorbeeld de watertoren in Maleizen hebben we een oplossing gezocht. Tegen 17 uur hadden bijna alle woningen weer een minimale watertoevoer. Morgen leggen we een bypass zodat het probleem volledig opgelost zou moeten zijn. De definitieve herstelling gebeurt binnen een drietal weken.”

Waterbedeling en tijdelijke douches

Inwoners van buurten waar de waterdruk niet hoog genoeg is voor een bad of douche, mogen tijdelijk douchen in het sportcentrum. Er vindt vanaf vanmiddag 13u00 ook een waterbedeling plaats in het gemeentehuis. Minder mobiele mensen kunnen contact opnemen met de Technische Dienst via 02 658 28 70.

“Ik kijk niet graag naar de schuldige en denk vooral aan een snelle en goede oplossing”, zegt Vandenput nog. “Of de situatie vermeden had kunnen worden, weet ik niet. De aannemer had plannen, maar het gaat daar om een heel ingewikkelde constructie. De saneringsboringen gingen ook maar tot twee meter diep, dus misschien had de aannemer niet verwacht dat er dieper nog iets kon liggen.”