Student-ondernemer krijgt meer voordelen!

De regering Michel I maakt het statuut voor student-ondernemer meer voordelig. De keuze tussen een studentenjob of als student zelf ondernemen wordt fiscaal even interessant. “Zo kan een student-ondernemer binnenkort makkelijker én fiscaal voordeliger een eigen zaak uitbouwen” reageren de liberale Kamerleden Tim Vandenput en Patricia Ceysens tevreden.

Open Vld is met Patricia Ceysens en Tim Vandenput al lang vragende partij om werk te maken van een fair statuut voor student-ondernemers. Ondernemende studenten worden geremd door te veel regels. Bovendien is er vandaag een fiscaal nadeel ten opzichte van jobstudenten.
Daar komt nu eindelijk verandering in. Studenten die in combinatie met hun studies willen ondernemen, kunnen vanaf 1 januari 2017 rekenen op een voordelig statuut.

Wie komt in aanmerking als student-ondernemer?

Het nieuwe statuut is van toepassing op een student-ondernemer tussen 18 en 25 jaar en die  zijn ingeschreven in een hoge school of universiteit. “Een volgende stap is om dit mogelijk te maken vanaf 16 jaar zoals in Nieuw-Zeeland. Studentenjobs zijn ook mogelijk vanaf die leeftijd. En met de groeiende digitale economie kan ik me voorstellen dat jongeren al eerder allerlei interessante apps en toepassingen ontwikkelen” verduidelijkt Vandenput.

Wat betekent dit concreet?

Student-ondernemers kunnen tot 2600 euro quasi onbelast verdienen zoals reeds het geval was bij jobstudenten. Ze worden ook tot 6500 euro per jaar vrijgesteld van bijdragen. “Deze studenten lopen niet langer het risico fiscaal niet meer ten laste van hun ouders te blijven. Geen gevolgen dus voor het kindergeld. Dit is een enorme stap voorwaarts” aldus Ceysens.

Dit nieuw statuut heeft ook heel wat andere voordelen: bent je eigen baas, je kan zelf kiezen wanneer en hoeveel je werkt, je kan iets doen wat je graag doet en wie weet groeit jouw idee uit tot iets succesvol!

jongen-so-copy
Klik op de infographic om te vergroten
meisje-so
Klik op de infographic om te vergroten