Sébastien versterkt Team Vandenput in de Kamer

In het kader van mijn studies politieke wetenschappen kreeg ik de opportuniteit om een stage van minstens 150 werkuren te volgen. Ik ging dus op zoek naar een stageplaats en Tim Vandenput (kamerlid van Open Vld en burgemeester van Hoeilaart) bood me de kans om een stage met hem te volgen. Ik ga dus een semester lang mijn theoretische kennis die ik de twee voorbije jaren had vervorwen in praktijk omzetten. Op woensdag 3 februari was het zover, mijn eerste werkdag als medewerker van Tim Vandenput.

Roby Guns (parlementair medewerker van Tim Vandenput) ontving me en ik kreeg meteen een interessante rondleiding en kennismaking van alle collega’s en medewerkers van de fractie, dat waren meteen veel namen om te onthouden.

Het serieuze werk begon heel snel, na de rondleiding mocht ik direct een interessante vergadering bijwonen over een wetsvoorstel wat de automatische toekenning van ondernemingsnummer betreft. Geen tijd om te rusten want er volgde kort daarna weeral een interessante vergadering. Maar deze keer ging het over een dossier van mobiliteit. Tim Vandenput wilt namelijk de files rondom Brussel oplossen met een tunnelcomplex, met of zonder overkapping.

In de namidag leerde ik wat meer over het parlementair werk met Roby Guns. Mijn stage houdt namelijk in om Tim en Roby te helpen in hun parlementair werk.

Ik had tenslotte ook de gelegenheid om mijn dag af te sluiten door een vergadering van het bestuur van Open Vld bij te wonen. Ik was zeer enthousiast na mijn eerste dag, ik had in amper één dag zo veel bijgeleerd, zowel over parlementair werk als de interne werking van een partij. Ik wachtte ongeduldig op mijn tweede dag om er weer te kunnen invliegen.

Ik mocht mij op de tweede dag van mijn stage al meteen buigen over een dossier en ik mocht Roby helpen om mondelinge en schriftelijke vragen op te stellen. Met veel enthousiasme begon ik te werken aan het dossier dat mij heel erg interesseert aangezien het over het Zoniënwoud gaat. Nu was ik helemaal vertrokken, ik heb met de hulp van mijn zeer aangename collega’s een artikel voorbereid voor de website van Tim Vandenput en een paar mondelinge vragen ingediend.

We zijn nu drie weken verder en ik blijf elke dag bijleren. Zo heb ik vorige week voor de eerste keer een plenaire vergadering mogen bijwonen. Wat ik vroeger alleen op tv zag, kon ik nu live vanuit de kamer volgen. Ik heb ook de gelegenheid gehad om een commissievergadering landsverdediging bij te wonen, het was heel interessant om te zien hoe dat in elkaar zit en er kwamen ook zeer interessante thema’s aan bod zoals de oorlog in Syrië bijvoorbeeld.

Deze stage is tot nu toe al een zeer rijke ervaring geweest. Ik heb veel boeiende mensen leren kennen en het werk is ook heel gevarieerd. En ik zal nog veel kunnen bijleren aangezien ik de kans heb om hier tot in mei te mogen werken. Mijn twee eerste jaren van mijn opleiding waren heel interessant, maar niets is de realiteit van het werkveld waard.