Rellen in Brussel: Geweld is nooit het antwoord!

Gisteren waren we opnieuw getuige van destructief geweld in Brussel. De aanleiding van deze rellen was het overlijden van de 23-jarige Ibrahima B. “We moeten het lopende onderzoek afwachten. Het is noodzakelijk dat er duidelijkheid komt voor de nabestaanden. Maar laat één ding duidelijk zijn: buitensporig geweld, brandstichting,… Dat kan niet! Dergelijk geweld tegen de politie is onaanvaardbaar. Nultolerantie is noodzakelijk”, stelt Open Vld-Kamerlid Tim Vandenput. 

Een vreedzame wake ging over naar een betoging om dan te ontsporen in stadsrellen. Vijftien politieagenten werden verwond, 116 personen werden opgepakt. Er is veel materiële schade, waaronder een politiekantoor dat in brand werd gestoken. De aanleiding is het overlijden van Ibrahima Barrie. “Ik wil vanuit onze fractie ons oprechte medeleven overbrengen aan de familie en vrienden van Ibrahima Barrie. We moeten het lopende onderzoek afwachten over wat er vorige zaterdag gebeurd is in het politiekantoor”, zegt Vandenput in de plenaire vergadering.

Vandenput benadrukt dat liberalen de eersten zijn om op te komen voor het recht om te demonstreren, ongenoegen te uiten, eisen naar voor te brengen. “Maar zo’n demonstratie toelaten terwijl de coronamaatregelen van kracht zijn, is sowieso niet erg verstandig”, zegt het liberale Kamerlid. Hij stelt ook dat er nog een andere groep slachtoffers is. Vandenput: “Mensen met een allochtone afkomst die hier keihard werken om iets van hun toekomst te maken, worden op deze manier ook gestraft. Dat is niet fair”.

Comité P

Wij zullen ook de eersten blijven om te reageren op het gebruik van geweld en vernieling. “Opnieuw werden agenten geviseerd en aangevallen in Brussel. Dat is onaanvaardbaar en werkt de polarisering alleen maar in de hand. Dit moet stoppen. Elk overlijden is er één te veel, maar dat kan nooit een excuus zijn om geweld te gebruiken”, aldus Vandenput. Minister van Justitie Van Quickenborne liet ondertussen weten dat het parket al een groot deel van de relschoppers heeft opgepakt.

Minister Verlinden benadrukte in de plenaire zitting dat de optocht in eerste instantie vreedzaam verliep, maar dat de samenkomst nadien uit de hand is gelopen. “Het is alvast een goed signaal dat het Comité P al een onderzoek heeft opgestart naar de oorzaak van het overlijden van de jongeman. Ook de snelle vervolging is essentieel om een goed signaal te geven aan de daders”, sluit Vandenput af.