Politiek wil dat het Staatshoofd privéreizen betaalt via Koninklijke dotatie

Het ziet ernaar uit dat koning Filip zijn privéreizen voortaan zelf zal mogen betalen. Alle Vlaamse partijen uit de regering-Michel vinden dat de vorst zelf moet opdraaien voor de kosten van het gebruik van militaire vliegtuigen. Nu Defensie zwaar moet besparen, dient de koning zijn dotatie maar aan te spreken, zeggen N-VA, CD&V en Open VLD.

Het was de socialistische vakbond bij het leger die dit weekend de kat de bel aanbond. Ze maakten bekend dat koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen zaterdag vanop de militaire basis van Melsbroek voor tien dagen naar Indonesië waren vertrokken. Met een Falcon van het leger, in het grootste geheim. Niet zozeer de geheimzinnigheid rond de privétrip zette kwaad bloed. Dat het leger loodzware besparingen opgelegd krijgt – voor in totaal anderhalf miljard – terwijl militaire toestellen toch nog altijd gebruikt worden door buitenstaanders, vindt hij onaanvaardbaar. Vooral omdat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) onlangs nog verklaarde fors te zullen besparen op de zogenaamde vipvluchten. De WK-tripjes die Elio Di Rupo (PS) samen met de koning en enkele ministers afgelopen zomer ondernam, bleken immers 500.000 euro te hebben gekost.

Op het kabinet-Vandeput zegt men het ongenoegen van de vakbond te begrijpen: “Probleem is echter dat alle vluchten voor 2014 al een hele tijd vastliggen. Voor 2015 zal er fors geknipt worden in de vipvluchten. Tot 40 procent.”

Uit veiligheidsoverwegingen mag de koning als staatshoofd echter geen andere dan militaire vliegtuigen gebruiken. Bovendien moet de vorst in het buitenland altijd een toestel in zijn buurt hebben om te allen tijde te kunnen terugkeren. Het zorgt ervoor dat de Falcon én de militaire bemanning – meestal drie personen – ook de komende tien dagen in Indonesië moeten blijven.

Opvallend is dat alle Vlaamse partijen uit de federale regering het eens zijn. “Voor officiële opdrachten of staatsbezoeken moet de overheid uiteraard betalen, maar voor privéreizen moeten het Staatshoofd en zijn familie de koninklijke dotatie maar gebruiken”, stelt ook commissielid Tim Vandenput (Open Vld). “Je kunt toch moeilijk zeggen dat het leger zwaar moet besparen en de koning op kosten van Defensie op privéreis laten gaan. Dat is niet meer van deze tijd.”

Het Nieuwsblad – Farid El Mabrouk