Opnieuw stijging aantal steekincidenten in België

Het aantal door de politie geregistreerde steekpartijen steeg in 2020 naar 651 incidenten, een toename van 21 gevallen ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit cijfers die Federaal Parlementslid Tim Vandenput (Open Vld) opvroeg bij de Minister van Binnenlandse Zaken: “In een jaar waarin we met zijn allen vaker thuis zaten, is dit een opvallende stijging en een zorgwekkende evolutie die we van nabij moeten opvolgen”, stelt Kamerlid Vandenput.

Antwerpen en Brussel-Hoofdstad spannen de kroon

Uit de meest recente cijfers blijkt dat er in 2020 651 steekincidenten plaatsvonden op Belgisch grondgebied. 53 procent van de steekincidenten vindt plaats in Vlaanderen, 26% in Wallonië en 21% in Brussel. Ten opzichte van 2019 is dit een stijging van 21 incidenten. “In een jaar waar verschillende sectoren maanden gesloten waren, mensen thuis moesten blijven en menselijke contacten tot het minimum beperkt moesten worden, is dit een verontrustende evolutie,” aldus Tim Vandenput. “Het gaat hier ook enkel over geregistreerde incidenten en we kunnen ervan uitgaan dat er nog meer incidenten plaatsvinden zonder medeweten van de politie.” Opvallend is het totale aandeel van Antwerpen en Brussel-Hoofdstad: “Bijna de helft van alle steekincidenten (44%) wordt geregistreerd in Antwerpen en Brussel. In een sterk verstedelijkte context is dit niet onlogisch, maar een stijging in Antwerpen van 105 (2015) naar 149 (2020) steekpartijen is nefast voor de veiligheid van de inwoners”, stelt Vandenput.

Minderjarigen steeds meer betrokken

Ook het aandeel minderjarigen dat betrokken geraakt bij steekincidenten stijgt fors. In 2015 werden er 23 feiten vastgesteld daar waar het aantal in 2020 stijgt naar 53. Dat is meer dan een verdubbeling (57%) van de gevallen op vijf jaar tijd. “Dat jongeren meer en meer betrokken raken bij steekpartijen is een groot probleem. Nieuwe fenomenen, zoals Drillrap waar het gebruik van wapens in muziek en videoclips wordt verheerlijkt, waaien over naar ons land en zorgen voor gewelddadige confrontaties tussen rivaliserende jongerengroepen of -bendes. Het gebruik van dergelijk geweld door minderjarigen vandaag is een voedingsbodem voor de georganiseerde criminaliteit van morgen. Onze politie moet hierop voorbereid zijn en uitgerust worden met het nodige materiaal om veilig te kunnen ingrijpen. Want niet enkel de veiligheid van onze burgers, maar ook de veiligheid van onze politiemensen komt meer en meer in het gedrang”, besluit Vandenput.