Open Vld Vrouwen uit de Druivenstreek bezoeken het Belgisch Parlement

Afgelopen zaterdag 24 oktober gingen we met een aantal bestuursleden en sympathisanten van Open Vld Vrouwen Druivenstreek op bezoek naar de Kamer van Volksvertegenwoordigers waar Tim Vandenput de streek vertegenwoordigt. Het Parlement vormt het hart van de parlementaire democratie van ons land. Het mag gezegd worden, het is een unieke plek die heel wat geschiedenis ademt.

We waren de enige groep in het gebouw, dus konden we alle zalen en mooie plekjes uitgebreid bekijken. Een gids leidde ons rond, en vertelde de geschiedenis van het gebouw: neergezet door de Oostenrijkers, onder Nederlands bewind de plaats van het parlement van de Verenigde Nederlanden. Later onder Franse bezetting … om dan het Belgisch Parlement te worden. Tijdens de Duitse bezetting was het ook even nog een rechtbank. Soms waanden we ons in een levend museum: er hangen heel wat schilderijen, borstbeelden, wandtapijten, antiek meubilair en toch wordt er dagelijks politiek in bedreven.

Borstbeelden van oud-Premiers en schilderijen van alle Voorzitters van de Kamer. Wie kent er nog August Beernaert? Premier van 1884 tot 1894 die ondermeer zorgde voor de uitbreiding van het kiessysteem zodat niet enkel de adel mocht stemmen. Of zijn voorganger Walthère Frère-Orban die de secularisering of verwereldlijking van het onderwijs invoerde?
Het hoogtepunt was zonder twijfel het halfrond waar de speeches en het plenaire debat wekelijks plaatsvinden. De bezoekers mochten plaatsnemen zoals echte volksvertegenwoordigers.

De jongsten van de groep gingen meteen op zoek naar de zitplaats van hun favoriete politicus. De vrouwen namen met plezier plaats op de bühne om hun mening aan het halfrond te verkondigen.

Een geslaagde namiddag waarover thuis en onder de Open Vld Vrouwen in de Druivenstreek nog veel zal gepraat worden!

Bekijk hier de foto’s van het bezoek.