(Burgemeesters v.l.n.r.) Rudi Beeken (Tielt-Winge), Tim Vandenput (Hoeilaart), André Alles (Kortenaken), Jo Roggen (Geetbets)

Op bezoek bij de Burgemeesters van Tielt-Winge, Kortenaken en Geetbets om de dorpsstraat in het verlengde van de Wetstraat te leggen

De gemeenten Tielt-Winge, Kortenaken en Geetbets hebben naast hun mooi en landelijk karakter nog één ding gemeen: ze hebben alle drie een liberale burgemeester! Een heel goede reden om er op werkbezoek te gaan.

In het gezellige Gemeentehuis van Tielt-Winge ontving burgemeester Rudi Beeken me met een aantal signataires in zijn handen … Ik ken dat ondertussen ook al goed, signataires zijn een uiterlijk kenmerk van een burgemeester geworden!

Kort erna vervoegden burgemeesters Jo Roggen van Geetbets en André Alles van Kortenaken ons gezelschap. Bij een lokaal gebrouwen biertje als apero spraken we over de financiële consequenties van de gemeentelijke brandweertoelagen voor 2015. Dit is onaangekondigd en zet veel gemeenten in financiële problemen.

Een volgend dossier was de fusies van gemeenten … Ik leerde er dat de burgemeesters een fusie zeker niet uitsluiten en misschien ook nodig vinden. Maar dan wel een fusie tussen allemaal landelijke gemeenten en liever geen aansluiting van een kleine gemeente bij een grotere stad zoals Diest of Leuven. Tijdens het gesprek bevestigden ze ook dat de “doorschuif trend” van uitvoeringstaken van hogere overheden (federaal en Vlaams) naar gemeenten nog steeds gaande is. Ik vind trouwens dat de Vlaamse administratie en regelgeving verstikkend werkt voor gemeenten en haar inwoners, en geen operationele toegevoegde waarde heeft. Vlaanderen zou terug “slanker en efficiënter” moeten worden voor haar inwoners!

Tenslotte praatten we ook over de partijwerking, lokaal en nationaal. We kwamen tot de vaststelling dat de afstand tussen de Dorpsstraat en Wetstraat veel te groot is. Daar wordt aan gewerkt in de Melsensstraat, en dit bezoek is ook een initiatief om die kloof te dichten. Volgende afspraak gaat in het najaar trouwens door in Brussel! We kijken er allen naar uit!