Nieuw parkeerplan in het centrum

Foto door Baert Marc

Met uitzondering van de Henri Caronstraat, geldt momenteel overal in de gemeente het principe van de onbeperkte parkeertijd. Dat gaat veranderen. De gemeenteraad keurde op 1 december een parkeerplan goed dat het centrum opdeelt in twee parkeerzones. Om de capaciteit van de parkeerruimte te verhogen zal de parkeerduur in de handelszone beperkt worden in tijd. Parkeren blijft wel overal gratis in Hoeilaart.

Burgemeester Tim Vandenput legt uit: “Deze aanpassing is al een opstap naar de heraanleg van het Gemeenteplein. Een recente studie heeft ons geleerd dat 30 tot 40 procent van het plein wordt ingenomen door mensen die hun wagen de hele dag laten staan en onder meer de bus nemen om naar het werk te gaan. De gemeente heeft daarom in het verleden al zwaar geïnvesteerd om deze categorie van wagens te parkeren op de parkings Mariën en Felix Sohie.

De burgemeester voorziet een maximale parkeertijd van drie uur overdag tussen 9 uur en 18 uur. Het gebruik van de blauwe parkeerschijf wordt verplicht. Voertuigen met een mindervalidenkaart hoeven er geen parkeerschijf te plaatsen. Vandenput ziet in het plan ook nieuwe mogelijkheden voor de lokale economie. “Vooral voor oudere mensen en mensen die moeilijk te been zijn, is het belangrijk dat ze dicht bij de winkels kunnen parkeren. Voor de handelaars is het van belang dat hun klanten vlakbij parkeergelegenheid vinden en dat die parkeerplaatsen niet constant ingenomen worden door wagens die er dag en nacht staan. Een blauwe zone biedt een ideale oplossing. Bovendien blijft parkeren in Hoeilaart gratis voor iedereen. De gemeente zal ook een 750-tal parkeerschijven aankopen en verdelen via de handelaars”, eindigt burgemeester Vandenput.

Het nieuwe parkeerplan gaat in vanaf het voorjaar van 2015. Er volgt nog een algemene informatievergadering en voor alle bewoners wordt een informatiecampagne op touw gezet. De precieze startdatum wordt nog gecommuniceerd. De politie treedt tijdens de eerste weken na de invoering vooral sensibiliserend op.

Schermafbeelding 2014-12-09 om 11.23.48