“Bezorgd over de overgang van macht in Congo”

Sinds 19 december is Kabila ongrondwettelijk het staatshoofd van Congo. Potentiële democratische protesten worden in de kiem gesmoord en daarbij vielen al doden. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput riep in de Kamer op tot een vreedzame overgang van de macht in Congo, met democratische verkiezingen.

President Kabila weigerde in oktober de geplande presidentsverkiezingen te organiseren onder het voorwendsel dat de voorbereidingen niet waren afgerond. Op 19 december verstreek zijn tweede ambtstermijn en sindsdien is hij illegaal staatshoofd van de Democratische Republiek Congo.

Dit verontrust de internationale gemeenschap. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput: “De afgelopen weken was al duidelijk geworden dat Kabila niet van plan was om tot een compromis te komen met de oppositie maar eerder gericht was op het in de kiem smoren van enig protest. De Congolese voetbalcompetitie werd eerder al opgeschort, omdat het regime vreesde dat in de stadions de oppositie haar stem luid en duidelijk kon laten horen. Sociale media zoals whatsapp, facebook en twitter werden geblokkeerd. Militaire checkpoints verschenen in het straatbeeld om samenkomsten te ontmoedigen. Belgische journalisten werden zelfs uit het land gezet.”

Op het eerste zicht leek deze strategie ook te werken: de Congolese bevolking bleef uit angst thuis en er vonden geen massale protesten plaats. De laatste dagen zien we echter dat de Congolezen zich toch niet zomaar zullen laten doen. Met fluitjes en rode kaarten trekken ze de straat op in protest tegen Kabila. Helaas leidt dit ook tot harde repressie door de Congolese politie en het leger.

Onstabiele Oosten van Congo

“Het trieste dieptepunt van dit alles zijn de 26 doden die gevallen zijn tijdens betogingen. Na de turbulente zomer, waarin al 50 doden vielen, heeft het regime eens te meer bloed aan haar handen. Daarnaast zien we ook vele arrestaties en ontvoeringen door de veiligheidsdiensten en laait het geweld in het al zo onstabiele Oosten van het land weer op”, weet Vandenput.

Tijdens het vragenuurtje in de Kamer ondervroeg het liberale Kamerlid Buitenlandminister Reynders over deze zorgwekkende ontwikkelingen. “België heeft reeds een duidelijk standpunt ingenomen: de verantwoordelijken voor het geweld moeten worden vervolgd. Eventueel kunnen sancties tegen die personen worden getroffen. Ons land zal de relaties herbekijken indien een breed akkoord over de democratische traditie uitblijft. België moet een voortrekkersrol blijven spelen en de situatie in Congo hoog op de internationale agenda blijven plaatsen.”