Levensreddende 112BE-app onbekend bij het grote publiek

Op 5 jaar tijd werd de 112BE-app 1.150.000 keer gedownload. Dat is een stijging van 70.000 downloads ten opzichte van augustus 2021. Dat blijkt uit cijfers die Kamerlid Tim Vandenput (Open Vld) opvroeg bij de Minister van Binnenlandse Zaken. “De resultaten tonen aan dat minder dan 17 procent van de actieve smartphonegebruiker de app geïnstalleerd heeft. Dat is veel te weinig aangezien deze app letterlijk levens kan redden”, aldus Vandenput.” Hij verzoekt de minister dan ook om dringend werk te maken van een gerichte campagne om de app bij de brede bevolking bekend te maken.

Te weinig ingeburgerd

Sinds de lancering in 2017 werd de 112BE-app 1.150.000 maal gedownload op smartphones. Dat is een stijging van 70.000 op tien maanden tijd. Het aantal downloads in 2021 ligt met 180.000 beduidend lager dan de downloads in 2020 (263.000). Vandenput vindt dat te weinig: “De inburgering van de app zit duidelijk in het slop. Er zijn ongeveer 7 miljoen actieve smartphonegebruikers in België.  Dat nog geen 17 procent hiervan de 112BE-app installeerde, toont aan dat de app niet bekend geraakt bij de bevolking”, stelt Vandenput.

Concrete informatiecampagne Vandenput stelt voor om een gerichte informatiecampagne te lanceren om het bestaan én het nut van de app duidelijk te maken “We zetten als overheid terecht in op digitalisering. Ook in het kader van medische hulpverlening moeten we volop gebruik maken van nieuwe technologieën. De voordelen zijn duidelijk. De burger komt met één klik bij de juiste hulpdienst terecht en diezelfde diensten zien meteen waar het slachtoffer zich bevindt, gezien de app gebruik maakt van lokalisatie. De 112BE-app kan zo essentiële tijdswinst opleveren en levens redden en daarom zou het een goede zaak zijn dat élke Belg met een smartphone dit hierop heeft staan”, sluit Vandenput af.