“Het gemeenterapport 2016 is positief voor Hoeilaart”

Het gemeenterapport is redelijk positief voor het gemeentebestuur van Hoeilaart. De inwoners zijn fier op hun gemeente (7,9/10) en wonen er heel graag (8,3/10). Daarmee scoort Hoeilaart sterk boven de gemiddelden in Vlaanderen.

“Het schepencollege krijgt een goede evaluatie en de bevraagden geven aan dat er continuïteit is”, zegt burgemeester Tim Vandenput (Open VLD). “Onze investeringen in het gemeenschapscentrum Felix Sohie zorgen ervoor dat de thema’s cultuur, bibliotheek en ondersteuning van het verenigingsleven goed scoren. Door de verkeersremmende maatregelen zie je dat de respondenten tevreden zijn over de veiligheid. Ook het feit dat de klantvriendelijkheid van de gemeentediensten in de smaak valt, doet deugd.”

Vandenput staat niet te kijken van de betere cijfers ten opzichte van het vorig gemeenterapport voor de aanpak van criminaliteit en kleine overlast. “Een juiste aanpak vraagt tijd en moet goed onderbouwd zijn”, zegt hij. “Het financiële beheer scoort niet goed, maar in het algemeen hebben de inwoners daar geen goed zicht op. Ik pleit voor een eerlijkere verdeling van het gemeentefonds.”

Schermafbeelding 2015-12-23 om 11.14.26
Klik hier voor een grotere weergave van deze infografiek.

Vandenput noemt de slechte score van de parkeermogelijkheden een momentopname. “Door de heraanleg van het Gemeenteplein zijn er minder parkeerplaatsen”, zegt de burgemeester. “Maar we gaan de parkeercapaciteit wel verhogen met de invoering van de blauwe zone. Niet iedereen is mee met dat concept en de mensen moeten ook hun mentaliteit wat veranderen. Overal dichtbij parkeren is toch niet noodzakelijk?”

Wat de vluchtelingen betreft, zijn er in Hoeilaart geen problemen. “Ik ben voorstander van werk op maat”, zegt Vandenput. “Grote groepen onderbrengen in een kleine gemeente, zou niet ideaal zijn.”

Tot slot is Vandenput zeer tevreden dat de bevraagden een fusie met een andere gemeente niet zien zitten. “We zouden onze identiteit verliezen”, zegt hij. ‘We moeten inzetten op meer samenwerking.”

© 2016 – Het Nieuwsblad
DRIES CHARLIER