“Het druivenseizoen 2015 officieel van start!”

(v.l.n.r.: Gedeputeerde Monique Swinnen, Druivenkoningin Ina I, Schepen Els Uytterhoeven, William van Laeken en ikzelf)

Vorige week, vrijdagnamiddag werd de eerste oogst feestelijk gevierd in aanwezigheid van bekend inwoner van Hoeilaart William Van Laeken. Hij woont sinds 1974 in onze groene gemeente en bouwde zijn journalistieke carrière uit bij de VRT onder meer via het duidingsprogramma Panorama. De oogst van dit jaar is opnieuw van topkwaliteit en de aanwezigen bevestigden het: de smaak is uniek en veel lekkerder dan de druiven uit het buitenland.

Ter plekke verzon William een intro zoals je die enkel van panorama kent. Hij knipte vlot de eerste druiventros van dit seizoen en gaf daarmee het officiële startschot. In het serrebedrijf van Eric Van Camp aan de Jozef Kumpsstraat 33, verzamelden heel wat volk en serristen uit de druivenstreek samen. Met Druivenkoningin Ina I dronken we op de gezondheid van onze Belgische druif, die dit jaar zijn 150ste verjaardag viert.

Felix Sohie en ‘150 Zoete Zomers’

150 jaar geleden zette Felix Sohie de eerste serre in Hoeilaart. Daarom stond de grote openluchtfototentoonstelling ‘150 Zoete Zomers’ in de vier druivengemeenten tijdens de eerste oogst eveneens in de kijker. De tentoonstelling bestaat uit schitterende foto’s uit het geschiedenisboek van de druiventeelt en verdient samen met het artistieke initiatief ‘Route Royal’ zeker uw aandacht.

Wat weinigen weten is dat Felix Sohie tuinman was bij Graaf de Peuthy in Huldenberg. Die had in zijn serre enkele ‘exotische’ druivelaars staan en Sohie verzorgde die. In 1865 heeft hij dan als een echte ondernemer de investering gedaan om een serre te zetten. De ‘druiveneconomie” is dus gestart in Hoeilaart en Huldenberg, waarna Overijse en Duisburg vrij snel volgden. En ik ben blij te zien dat vandaag de vier Druivengemeenten nog altijd de handen in elkaar slaan om de druivencultuur te bewaren als een stuk erfgoed. En samen met de Sterrendruif zullen we dat blijven doen.

Felix Sohie was die vrijdagnamiddag ook aanwezig in de vorm van een schilderij. En ik ben enorm fier dat hij er bij was! Want dankzij zijn ondernemerschap zijn vele families welstellend en ja ook rijk geworden. Ons goede leven, onze welvaart hebben we dus voor een stuk te danken aan Felix Sohie en daarom zijn we hem dankbaar!

 Bekijk hier een fotoalbum door Michel Van Mullem.