“Grenscontroles met Frankrijk brengen de werking van lokale politiezones in gevaar”

Begin deze week kondigde Minister Jambon aan dat er grenscontroles met Frankrijk worden georganiseerd om de mogelijke vluchtelingen uit Calais en Duinkerke te onderscheppen. “Door een aantal inefficiënties in de organisatie van de grenscontroles dreigt de situatie dat vele lokale politiezones hun basistaken niet meer zullen kunnen uitvoeren” zegt Kamerlid en Burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open Vld).

Vandenput vindt dat de grenscontroles moeten gebeuren, maar dat de organisatie ervan voor verbetering vatbaar is. Om die reden zal hij dit onderwerp van nabij opvolgen binnen de Commissie Binnenlandse Zaken. “Ik vind dat meer politiemensen moeten opgevorderd worden in de zones dicht bij de grens. Wanneer men agenten buiten een straal van 30 km gaat opvorderen stappelen de overuren zich zeer snel op. Agenten van binnen die straal van 30 km hebben veel kortere rij tijden waardoor de organisatie in globo efficiënter wordt. Daarnaast kan de Federale politie ook inspringen door haar prioriteiten anders te gaan leggen” licht Vandenput toe.

Meer dan 4 uur onderweg
Om een voorbeeld te geven: de politiezone Druivenstreek moet vandaag 3 politieagenten afstaan om de grenscontrole in Veurne uit te voeren. Concreet starten deze drie politiemensen hun dienst om 04u30 ’s morgens om hun tenue aan te trekken, materiaal te voorzien en de verplaatsing naar Asse te maken. Van daar vertrekken ze met andere politiemensen uit Vlaams-Brabant om 5u30 naar Veurne voor een anderhalf uur durende rit van 137km. Daar draaien ze vanaf 7u een shift tot 19u. Dezelfde terugrit brengt hen rond 21u30 terug op het commissariaat te Overijse. In totaal dus 17 uur maal 3 politiemensen maakt 51 diensturen… Daarbij komt ook nog woon-werkverkeer, wat voor sommigen al oploopt tot 30 à 60 minuten enkel.”

Solidariteit
Het opvorderen van politiemensen uit lokale politiezones gebeurt door een mechanisme gebaseerd op solidariteit maar waarbij een tekort aan mensen bij de Federale Politie finaal door de overheid gevorderd kan worden bij de lokale politie.
“Ik ben de eerste om solidair te zijn met andere collega’s, maar niet ten koste van de veiligheid en verantwoordelijkheden die Burgemeesters hebben in hun gemeente” gaat Vandenput verder.

Overuren
“De repercussies van deze opvorderingen zullen zich pas later in de lokale zones laten voelen: politiemensen die dergelijke shifts uitvoeren zullen overuren opstapelen. Collega’s zullen bijkomend moeten inspringen voor eigen diensten in de zone waardoor ook zij overuren genereren. Het reële risico voor elke zone is dat bepaalde specifieke acties uitgesteld of gewoon niet uitgevoerd zullen worden in de politiezones en de gemeenten.” Indirect gaan ook vele gemeentebesturen, die soms heel ver gelegen zijn van de Franse grens, een groot stuk meebetalen voor deze controles.