“Positiever veiligheidsgevoel aangetoond door het Gemeenterapport”

Het Gemeenterapport voor Hoeilaart toont dat de extra veiligheidsmaatregelen in de politiezone en de gemeente hun vruchten afwerpen. Het aantal mensen die de aanpak van criminaliteit als goed beschouwt stijgt van 24,3% in 2013 naar 36,8% dit jaar. Er is ook sprake van een stijging voor wie de aanpak van kleine overlast nu beter vindt, dit stijgt met bijna 15% naar 40,3%. Burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) reageert tevreden: “Het veiligheidsgevoel stijgt en dat zien we ook in de feiten. Deze juiste aanpak vraagt tijd en overleg, we onderbouwen die goed”.

In 2014 zijn zo’n 111 diefstallen vastgesteld in gebouwen. “In 2015 bedraagt dit aantal 62. Dat is een daling van maar liefst 44,1%. De dalende trend was al merkbaar, wordt nu bevestigd en zal hopelijk de volgende 12 maanden verder bevestigd worden. Onze extra maatregelen werpen momenteel hun vruchten af. ” vertelt burgemeester Tim Vandenput.

Bekijk hier de andere resultaten van het gemeenterapport
Bekijk hier de andere resultaten van het gemeenterapport

We hebben de voorbije jaren gekozen om extra maatregelen te nemen om het aantal inbraken in woningen in de politiezone Druivenstreek te verbeteren. “Denk hierbij aan 18 camera’s met nummerplaatsherkenning, het pilootproject van Spotty en het Buurt Informatienetwerk” licht Vandenput toe.

Extra investering in ANPR technologie

De huidige investering van 350.000 euro wordt dit jaar door Politiezone verhoogd met 150.000 euro. Daarmee komt de totale investering in het netwerk voor nummerplaatherkenning (ANPR) op 500.000 euro te staan. Deze camera’s zijn vandaag al zichtbaar op de belangrijkste invalswegen van de gemeenten Overijse en Hoeilaart en er komen er dus nog een aantal bij. “Het ANPR netwerk is het eerste operationele in Vlaams-Brabant sinds februari 2015. De politie heeft door dit instrument al verschillende daders kunnen identificeren en vatten. We hebben altijd gezegd dat niet één oplossing bestaat maar wel een combinatie van verschillende acties. Ik ben blij deze daling nu te zien op het terrein en in het veiligheidsgevoel van de inwoners!” vertelt Vandenput.

De politie probeert samen met de bevolking, met de inzet van andere partners en met de inzet van moderne technologie het aantal diefstallen onder controle te houden. “Echter blijft één van de vuistregels horen, zien en melden van verdachte zaken aan de politie, het Buurt Informatienetwerk is hierin een heel belangrijk instrument”, besluit Vandenput.