Gemeenten in Vlaams-Brabant betalen extra voor brandweer

Tientallen gemeenten in Vlaams-Brabant kregen begin april een rekening van de gouverneur die ze niet hadden verwacht. Bovenop de bijdrage aan de nieuw gevormde brandweerzone voor 2015 zouden ze ook nog moeten betalen voor de werking van 2014.

Bij de oprichting van de nieuwe brandweerzone hebben alle gemeenten een budget begroot in de rekening van 2015 volgens de nieuwe verdeelsleutel. Groot was de verbazing toen ze van de Gouverneur te horen kregen om dit jaar nogmaals hetzelfde bedrag te betalen voor de brandweerdiensten geleverd in 2014.

Burgemeester van Hoeilaart en Federaal Volksvertegenwoordiger Tim Vandenput besprak dit einde april op de Zoneraad van de Brandweer waar de diensten van de Gouverneur vertelden dat dit zo gebeurt in uitvoering van de wet op de Civilie Bescherming van 1963. Er werd echter nooit een antwoord gegeven waarom de gemeenten pas het jaar nadien moeten betalen in kwartaaltranches in het oude systeem.

Daarom heeft Volksvertegenwoordiger Tim Vandenput een parlementaire vraag gesteld aan Minister Jambon om duidelijkheid te krijgen over wat de wet van 1963 zegt en ook vragen om een gespreid betalingsplan te voorzien voor gemeenten die in 2015 dubbel moeten betalen.

De financiële gevolgen is in vele gemeenten wegen door: van zo’n 150.000 euro in Bekkevoort en Geetbets tot 400.000 euro in Hoeilaart, 500.000 in Haacht en zelfs 800.000 euro in Tervuren.

Burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open Vld) sluit af met deze bedenking: “Als het klopt dat we dit geld nog moeten betalen, dan zullen we dat ook doen. Hoe moeilijk dat financiëel ook is. Maar ik zou wel graag een bewijs krijgen, op papier, dat we al die jaren hebben betaald voor het jaar voordien en niet voor het jaar zelf”