Gemeente vraagt ANB extra boswachters in te zetten in Zoniënwoud door drukte

Na een grote bijeenkomst afgelopen weekend aan de Koninklijke Loge in het Zoniënwoud in Groenendaal roept burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) Natuur en Bos op om meer boswachters in te zetten om de orde te handhaven. Hij denkt ook aan een gezamenlijke actie met de politie.

Afgelopen weekend was er opschudding ontstaan nadat beelden opdoken van een grote massa ter hoogte van de Koninklijke Loge in het Zoniënwoud. Het bleek uiteindelijk om een rouwmoment voor een overleden jonge mama te gaan, maar dat neemt volgens Hoeilaarts burgemeester Tim Vandenput (Open VLD) niet weg dat de coronamaatregelen overtreden werden. Hij roept het Agentschap Natuur en Bos op om strenger op te treden in het Zoniënwoud.

“Nu is er tijdens het weekend namelijk slechts één boswachter aanwezig voor het hele gebied tussen het Meerdaalwoud en Sint-Genesius-Rode”, aldus Vandenput. “Een immens gebied dat onmogelijk door één boswachter gecontroleerd kan worden. Het tekort aan manschappen is het gevolg van een besparing bij ANB waarbij geknipt werd in het aantal mensen op het terrein, terwijl er op het bureau in Brussel niets aan het personeelsbestand wijzigde. We vragen ANB dan ook om opnieuw meer manschappen op het terrein in te zetten om gebeurtenissen als die van afgelopen weekend te voorkomen.”

Politie

Daarnaast denkt de burgemeester ook aan een gezamenlijke actie met de politie in het Zoniënwoud. “In de eerste lockdown hebben we al zo’n actie gehouden, maar ik heb de indruk dat de handhaving van de coronamaatregelen momenteel geen prioriteit van Natuur en Bos is. Wel van de boswachters, maar jammer genoeg niet van hogerhand.”

Auteur: Robby Dierickx Krant: Het Laatste Nieuws