Extra middelen om inbraken en diefstallen op te lossen

De Politiezone Druivenstreek heeft 350.000 euro geïnvesteerd in een netwerk voor nummerplaatherkenning (ANPR) op de belangrijkste invalswegen van de gemeenten Overijse en Hoeilaart. “Deze vaste installatie is sinds februari 2015 actief en zal de politie helpen bij het oplossen van dossiers. Dit is een primeur voor Vlaams-Brabant” zegt burgemeester Tim Vandenput (Open Vld).

Deze camera’s registreren het in- en uitgaand verkeer op 8 invalswegen. In totaal werden 12 bewakingscamera’s en 14 ANPR-camera’s geplaatst. Later dit jaar komen daar nog 5 van elk bij. “De locaties zijn nauwgezet gekozen om een zo ruim mogelijke dekking te hebben van het grondgebied van onze politiezone” licht Vandenput toe. “Er is een focus op het verkeer dat langs de ring, autosnelweg of gewestwegen onze zone binnen of buiten rijden”.

Inbraken aanpakken

Het is ’s nachts en overdag een nuttig hulpmiddel voor de politie in hun strijd tegen inbraken en het oplossen van diefstallen. “Als men weet om hoe laat er een inbraak is gebeurd, dan kan de politie de anpr-camera’s in die omgeving nakijken en controleren welke auto’s er rond het tijdstip van de feiten gepasseerd zijn. Mits het nodige spreurwerk is de kans bijzonder groot dat de auto van de daders op de beelden staat” zegt burgemeester Vandenput. “Dat recherchewerk moet de politie in staat stellen om meer woninginbraken, inbraken in wagens, maar ook andere misdrijven, zoals sluikstorten, niet-verzekerde voertuigen, enzovoort op te lossen.”

Hoe meer politiezones samenwerken en zich aansluiten hoe beter de resultaten zullen zijn. Op termijn wordt het immers ook mogelijk om gegevens te linken aan één centrale database die op Vlaams niveau. Zo behoort trajectcontrole en rekeningrijden in Vlaanderen in de toekomst tot de mogelijkheden.

Privacy gegarandeerd

De geregistreerde gegevens worden maximum 30 dagen bewaard en daarna vernietigd, tenzij de nummerplaat betrokken is bij een onderzoek. De live-beelden worden enkel door of onder toezicht van politiemensen bekeken. Bij het gebruik van de ANPR-technologie worden de verschillende wetgevingen gevolgd zoals de Camerawet, de Privacywet en de Wet op het Politieambt.

De Burgemeesters Brankaer en Vandenput zijn samen met de politie alvast opgetogen met de voorlopige resultaten: “Na evaluatie zal dit jaar nog beslist worden of het netwerk verdere uitbreiding krijgt.