“EU moet nu bemiddelingsrol opnemen in conflict Israël-Palestina”

Amerikaans president Trump erkende Jeruzalem als de hoofdstad van Israël. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput: “Trump gooit olie op het vuur, de VS kunnen niet langer neutraal bemiddelen. De EU is het aan zichzelf verplicht om die bemiddelingsrol nu op zich te nemen.”

President Trump verklaarde gisteren dat hij de Amerikaanse ambassade zal verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem en die laatste stad erkent als hoofdstad. Tim Vandenput: “Bijna één jaar na de eedaflegging van Trump is het zogenaamde moeras van Washington nog niet drooggelegd. Integendeel: dat lijkt met de dag drassiger te worden. Om de aandacht af te leiden heeft Trump dan maar een andere campagnebelofte ingelost. Een beslissing zonder al te veel gevolgen voor Amerika zelf, maar des te meer voor het Midden-Oosten.”

Er wordt gevreesd voor rellen na het vrijdaggebed morgen.

Hamas roept op tot een nieuwe intifada. “In plaats van het conflict te ontmijnen, heeft Trump het vuur aan de lont gestoken. We veroordelen deze beslissing”, aldus Vandenput. “Met deze beslissing schaart de VS zich duidelijk aan de kant van Israël. Het land kan niet langer geloofwaardig als bemiddelaar optreden in dit conflict.”

Het is volgens het liberale Kamerlid nu hoog tijd dat de EU die rol overneemt. “Wij onderhouden goede relaties met zowel Palestina als Israël. De EU moet dan ook een actieve rol opnemen, bemiddelen en pogen het conflict te vermijden.”

Eerste minister Michel is het roerend eens. “Deze beslissing van Trump is in strijd met het internationaal recht en een gevaar voor het vredesproces. De Belgische regering veroordeelt deze actie. De EU moet nu een bemiddelaarsrol op zich nemen. Om ons Europees buitenlands beleid kracht bij te zetten, hebben we ook een deftige Europese defensie nodig.”

Vandenput vraagt de premier om die houding volgende week op de Europese top ook af te dwingen binnen de Europese Raad.