Overleg Vlaamse rand: Eenduidige en gedragen maatregelen voor héél Vlaams-Brabant

De burgemeesters van de rand rond Brussel hebben vanochtend overleg gepleegd. Burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput (Open VLD) heeft intussen gereageerd bij Radio 2 Vlaams-Brabant. “Een groot deel van de burgemeesters wil een strengere aanpak voor héél Vlaams-Brabant. Zoals het sluiten van sport-, cultuur- en jeugdcentra tot zeker 11 november, samen met de scholen.

De 19 burgemeesters van de rand rond Brussel hebben vanochtend een online vergadering gehouden over de situatie in hun gemeenten. Ook de kabinetschef van de gouverneur was aanwezig, vertelt burgemeester van Hoeilaart Tim Vandenput: “Elke burgemeester heeft zijn of haar visie gegeven. Velen vragen een strengere aanpak, en het sluiten van sport-, cultuur- en jeugcentra en evenementen tot 11 november. Dat zou dan in lijn liggen met de sluiting van de scholen. Alles wat indoor gebeurt in gemeentelijke infrastructuur, moet ook sluiten, pleiten een aantal burgemeesters.”

Sommige burgemeesters willen de nachtklok vervroegen van 22u tot 6u ’s ochtends” Tim Vandenput. 

Ook de nachtklok willen verschillende burgemeesters verstrengen. Momenteel staat die op middernacht voor Vlaanderen, 22u voor het Brussels en Waals Gewest. Vandenput: “Sommigen onder hen willen die ook vervroegen van 22u tot 6u ’s ochtends. Maar dan stel ik me vragen bij de handhaving. De politie van Halle-Vilvoorde heeft nu al de handen vol. Als je zo’n maatregel invoert, moet je wel zien dat die handhaving mogelijk is, en dat is nu niet het geval.”

Maatregelen voor héél Vlaams-Brabant

Daarnaast willen de burgemeesters dat de maatregelen niet alleen bij hen worden genomen, maar in heel de provincie. “Dat gaan we ook vragen aan de gouverneur van Vlaams-Brabant. En als dat niet kan, dan tenminste per arrondissement. Dus op niveau van Halle-Vilvoorde. Provinciaal lijkt ons logisch, vermits mensen zich van de ene provincie naar de andere verplaatsen om te gaan werken op bijvoorbeeld de luchthaven van Zaventem of Brussel. Dat maakt het ook duidelijker.”

Dinsdag zitten de 19 burgemeesters van de rand rond Brussel samen met de gouverneur van Vlaams-Brabant om verslag uit te brengen van het overleg. 

Artikel: Radio 2. Auteur: Yasmina El Messaoudi. Beelden: VRTnws