“Douanetarieven voor bijna 1.700 Belgische bedrijven verdwijnen vandaag dankzij CETA”

Vandaag treedt het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada in werking. Open Vld Kamerlid Tim Vandenput benadrukt het belang van dit verdrag. “De douanetarieven die Europese exportbedrijven betalen, vallen quasi volledig weg en onze bedrijven kunnen meedingen naar overheidsaanbestedingen in Canada. Dit vrijhandelsakkoord is een belangrijke stimulans voor onze economie en jobcreatie!”

Volgens de liberaal Vandenput is het een heuglijke dag nu het CETA-verdrag tussen de Europese Unie en Canada in werking treedt. “98 % van alle douanelasten verdwijnen vandaag in één klap voor de 1.676 Belgische bedrijven die exporteren naar het land. Dat is positief nieuws voor de 23.000 Belgische jobs die hier van afhangen. Europese bedrijven zullen vanaf nu zo’n 590 miljoen euro per jaar besparen. Dat is geld dat vrijkomt voor reële investeringen in onze economie. Er gaat vanaf nu ook een enorme afzetmarkt open voor onze bedrijven die voordien gesloten was. Zo zullen bijvoorbeeld onze baggeraars ook actief kunnen zijn in Canada. Tot slot kunnen onze bedrijven ook meedingen naar openbare aanbestedingen van de Canadese overheden.”

Volgens Vandenput was het verzet van de linkerzijde tegen dit vrijhandelsakkoord dan ook onterecht. “Als we de oppositie moesten geloven, zou vandaag een tsunami van Canadese mattentaarten ons land overspoelen, zou onze democratie ophouden te bestaan en zouden onze rechtbanken worden overgenomen door multinationals. Niets is minder waar. Vrijhandel stimuleert onze economie, onze jobcreatie.”

Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel De Crem kondigde in de Kamer aan dat in het voorjaar van 2018 er een staatsbezoek zal plaatsvinden onder leiding van koning Filip. Vandenput: “Dit is een belangrijke missie voor ons land en onze bedrijven nu de handelsbarrières tot het verleden behoren. We moeten het ijzer smeden wanneer het heet is.”