“Dalende trend in aantal inbraken ingezet”

Foto door Hannelore Smitz – Het Nieuwsblad

In Hoeilaart zijn in 2014 zo’n 111 diefstallen vastgesteld in gebouwen. “Dit jaar – einde september – zitten we voorlopig aan 47, hiermee is een dalende trend ingezet en lijken de extra maatregelen hun vruchten af te werpen. ” vertelt burgemeester Tim Vandenput (Open Vld).

We hebben de voorbije jaren gekozen om extra maatregelen te nemen om het aantal inbraken in woningen in de politiezone Druivenstreek te verbeteren. “Denk hierbij aan 18 camera’s met nummerplaatsherkenning, het pilootproject van Spotty en het Buurt Informatienetwerk” licht Vandenput toe.

De investering van 350.000 euro door Politiezone in het netwerk voor nummerplaatherkenning (ANPR) op de belangrijkste invalswegen van de gemeenten Overijse en Hoeilaart is de meest zichtbare maatregel in het straatbeeld. “We kunnen dus voorzichtig spreken van een dalende trend in het aantal inbraken in Hoeilaart. Het ANPR netwerk is het eerste operationele in Vlaams-Brabant sinds februari 2015. De politie heeft door dit instrument al verschillende daders kunnen identificeren en vatten. We hebben altijd gezegd dat niet één oplossing bestaat maar wel een combinatie van verschillende acties. Ik ben blij deze daling nu te zien op het terrein! Maar om een volledig en duurzaam beeld te krijgen, moeten we verder de maatregelen implementeren en opvolgen zodat de cijfers van vandaag volgend jaar bevestigd kunnen worden” vertelt Vandenput

De politie probeert samen met de bevolking, met de inzet van andere partners en met de inzet van moderne technologie het aantal diefstallen onder controle te houden. “Echter blijft één van de vuistregels horen, zien en melden van verdachte zaken aan de politie, het Buurt Informatienetwerk is hierin een heel belangrijk instrument”, besluit Vandenput.