Burgemeesters van Tielt-Winge, Kortenaken en Geetbets op bezoek in de Kamer

In de maand mei ben ik op werkbezoek geweest in het mooie Hageland bij de liberale burgemeesters Rudi Beeken (Tielt-Winge), Jo Roggen (Geetbets) en André Alles (Kortenaken). We kwamen tot de vaststelling dat de afstand tussen de Dorpsstraat en Wetstraat te groot is. Daar wordt aan gewerkt en dit bezoek in het hart van onze Belgische democratie is een initiatief om die kloof te overbruggen.

De Kamer van Volksvertegenwoordigers dateert uit de 18de eeuw en is een plek die heel wat geschiedenis ademt. We maakten daarom ook van de gelegenheid gebruik om een rondleiding te geven doorheen de vele gangen, commissiezalen en historische zalen van het Parlement. Het toeval wou dat ik die donderdag ook een actuele vraag stelde tijdens de plenaire vergadering, nl. over de vluchtelingencrisis in de Balkan en Turkije. Zo konden de drie burgemeesters plaats nemen op publiekstribune en de sfeer in de Wetstraat opsnuiven. Op de agenda stond ondermeer het punt naar aanleiding van de stakingsacties eerder die week waarbij een chirurg niet tijdig in het Luikse ziekenhuis raakte en een Deense toeriste overleed. Onze premier duidelijk maakte dat het stakingsrecht niet absoluut is en ook actievoerders de regels in onze rechtsstaat moeten respecteren. Ik wil zelfs verdergaan: indien stakers de openbare weg „bezetten” dan moet de politie die gewoon weghalen, desnoods met geweld. De Vakbond staat niet boven de wet, ze moeten die naleven!

Tijdens een gezellige middaglunch spraken we over de onderwerpen die kleine gemeenten zoals de onze aanbelangt: hoe zit het met de integratie van OCMW in de gemeente zoals Vlaanderen van plan is? Gaan er vanaf 2019 twee Schepenen minder in het college moeten zitten, ook een gevolg van een beslissing van Vlaanderen? En dan ook de onderfinanciering van kleine gemeenten tegenover de overfinanciering van de centrumsteden, een heikel punt dat zeer sterk leeft bij elke kleine gemeente. Fusies kwamen ook ter sprake, maar zijn voor ons liberalen geen doel op zich. Samenwerken is de boodschap, tussen gemeenten en provincie. We spraken af om regelmatig in contact te blijven en ik ga in het voorjaar zeker terug op bezoek in het Hageland bij mijn vrienden en collega’s Rudi, Jo en André!