Burgemeester wil dat deel van de Brusselse Ring ondergronds gaat

“Steek het gedeelte van de Brusselse Ring tussen de Vier-Armen in Tervuren en Waterloo onder de grond.” Dat zegt burgemeester Tim Vandenput. Hij wil dat de verkeersellende op de zuidoostelijke Ring de nodige aandacht krijgt. “Anders slibt de Druivenstreek dicht.”

“Elk jaar wint Brussel moeiteloos de titel van wereldkampioen file rijden”, zegt Vandenput. “De Lange Wapper en de bijbehorende overkappingen op en rond de Antwerpse Ring hebben de verkiezingen gedomineerd, terwijl de rest van het land stond te bumperen in onze voortuin. Daar heb ik geen haan horen naar kraaien. Op het stuk tussen Sint-Stevens-Woluwe en Waterloo staan elke dag lange files omdat er maar twee baanvakken in elke richting zijn. Deze zone moet dan ook nog al het verkeer vanuit Waver en Namen slikken dat aan het Leonard-kruispunt de Ring op moet. Verkeersminister Crevits kondigde vorig jaar wel aan dat de verkeerswisselaars van Groot-Bijgaarden en Sint-Stevens-Woluwe worden verbreed, maar voor deze as van de Ring is er geen oplossing voorzien.”

Sluipverkeer

Op het ministerie van verkeer verwijst de woordvoerder ook naar de goedgekeurde plannen om bepaalde verkeerswisselaars vrij te maken, maar dit is duidelijk geen federale materie. De Brusselse Ring wriemelt zich over de tracés van het Vlaams, Brusselse en Waals Gewest. “Het heeft geen zin meer om nog lang te palaveren, want anders riskeren de Druivenstreek en de nabije Waalse as rond Waterloo volledig dicht te slibben”, reageert Vandenput. Onze dorpen, maar ook de aanpalende gemeenten in de stadsagglomeratie zoals Ukkel en Bosvoorde worden overspoeld door het sluipverkeer dat tegenwoordig ook volledig vaststaat op de secundaire wegen. Het milieu wordt waarschijnlijk nog het zwaarst getroffen door de CO2-uitstoot. De dieren in het Zoniënwoud raken nooit levend aan de overkant van de Ring, al proberen we met de bouw van een ecoduct de natuur een handje te helpen.” Vandenput gaat tijdens zijn komende ambtstermijn op zoek naar medestanders voor een project dat de enige oplossing biedt voor de vele problemen van de Zuidkant van Brussel. “Laat ons het deel tussen de Vier-Armen in Tervuren en Waterloo praktisch volledig in de grond steken. Door die ondertunneling en een bijbehorende verhoging van de capaciteit zorgen we dat het verkeer weer vlot rijdt en komt de gezondheid van mens en dier niet meer in het gedrang. Technisch kan dit geen probleem zijn. Dat hebben de plannen in Antwerpen bewezen. Wij, de bewoners van deze regio, moeten de beleidsmensen wakker schudden.”

© 2014 De Persgroep Publishing
Het Laatste Nieuws – LUC DECOSTER